Noul an ar fi trebuit să aducă o creștere a pensiilor prin indexarea drepturilor bănești pentru a acoperi rata inflației dar acest lucru nu s-a întâmplat după adoptarea celebrei ordonanțe trenuleț. În ședința de Guvern din 13 ianuarie se discută despre o posibilă indexare, dar dacă acest lucru se va hotărî, măsura ar fi posibilă abia din luna septembrie. Cel puțin așa a susținut premierul Marcel Ciolacu înainte de începerea ședinței, data probabilă de aplicare a indexării fiind 1 septembrie. „Încercăm. Acum, la ora 13.00, am o întâlnire cu copreședinții coaliției, cu cei trei vicepremieri, să discutăm bugetul pe anul 2025. Doresc, cum e normal, ca de la 1 septembrie să venim cu indexarea”, a declarat Marcel Ciolacu citat de economedia.ro.
Reacția a venit de la partenerul de coaliție, liderul PNL, Ilie Bolojan care a pus frână, cel puțin deocamdată, la această propunere. „Din punctul meu de vedere, ca orice om raţional, fiecare ne dorim să fie indexate toate salariile şi toate pensiile, dar nu voi fi un ipocrit şi nu o să le spun oamenilor lucruri care nu pot fi susţinute (…) Prin urmare, cred că este puţin probabil să vedem (n.r. indexarea) cel puţin într-o primă jumătate anului, până nu se văd care sunt evoluţiile legate de estimarea bugetară”.
O soluție propuse și de Ministrul Finanțelor – vouchere pentru cei cu pensii mici
Discuții la nivelul Executivului sunt și pentru acordarea unor vouchere pentru persoanele cu cele mai mici pensii. În funcție de venitul acestora, sprijinul financiar ar putea fi între 600 și maxim 1.000 de lei. Măsura ar putea fi stabilită abia după aprobarea bugetului pentru anul în curs. „Vom lucra la aceste calcule în cursul lunii ianuarie. Vom veni cu detalii după data de 20 ianuarie. Impactul trebuie calculat exact. Da, mi-ar fi plăcut ca statul român să-și asume angajamente care pot fi respectate. Efectul creșterilor de cheltuieli din 2024 se va duce în lanț, pe foarte mulți ani înainte. Obligația mea ca viceprim-ministru și ca ministru al Finanțelor este să caut soluția plăților corecte, a tuturor angajamentelor din 2024, la nivelul sfârșitului de an, în 2025. Putem asigura acest lucru, urmând ca în 2026 să revedem care sunt posibilitățile de compensare a acestor amânări, practic, care au avut loc o dată cu aprobarea Ordonanței de urgență”, a spus ministrul Finanțelor, Tanczos Barna potrivit ziarulunirea.ro.
(G. S.)