45 de elevi ai Şcolii Gimnaziale ”Vasile Mitru” din Tașca au avut ocazia să afle, pe data de 8 iunie, ce înseamnă, cu adevărat, acordarea primului ajutor. La Centrul Cultural Tașca a avut loc un workshop în cadrul programului ”Acces La Educație” susţinut de Fabrica de ciment Tașca a HeidelbergCement România SA. Tema a fost ”Primul ajutor. Știi ce ai de făcut?”, iar scopul declarat a fost transmiterea către elevi a cunoștințelor de bază în ceea ce înseamnă măsurile de prim ajutor, cum să recunoască simptome ce necesită primul ajutor, ABC-ul resuscitării, etc.

“Cu o susținere deosebită din partea ISU Neamț, prin prezența reprezentanților SMURD, workshop-ul a reușit să capteze timp de două ore atenția a 45 de elevi ai claselor a VI-a și a VIII-a, reușind să schimbe percepția «micilor salvatori» asupra miturilor primului ajutor, precum acela că, în cazul sângerărilor nazale, suferindul trebuie să se întindă pe spate cu mâinile ridicate. Elevii au învățat că, în acest caz, pacientul trebuie să stea în șezut, punând presiune asupra nării în cauză. Aceștia au învățat, de asemenea, metoda corectă de a ajuta o persoană care se electrocutează, cum se procedează dacă un coleg își pierde cunoștința, dar și multe alte noțiuni relevante”, se precizează într-un comunicat de presă al HeidelbergCement România SA.

Modul de interacțiune, tematica prezentată dar și partea practică, prin care elevii au avut ocazia să exerseze tehnici de prim ajutor, precum masajul cardio-respirator, pe manechinul destinat acestui lucru, au făcut din întâlnire un real succes, atât pentru cei mici cât și pentru HeidelbergCement România SA, confirmând efectul pozitiv pe care îl are evenimentul ”Acces la Educație” asupra comunității gazdă.

“Proiectul «Acces la Educaţie» urmăreşte creşterea angajamentului comunitar al companiei în domeniul educaţional și funcționează ca un program de mentorship pentru copiii din comunităţile gazdă. De asemenea proiectul presupune transmiterea de know-how din partea directorilor de fabrici, a unor personalităţi locale, sau formatori specializaţi către elevii din comunitate”, se mai afirmă în comunicatul citat. (M. CONSTANTINESCU)