Domnule Klaus Iohannis,

Pe data de 22 decembrie veți deveni al cincilea președinte al României, ales în mod democratic. Noi, Diaspora Unită, suntem conștienți de ecoul pe care dorința de a schimba vechiul mod de a face politică, l-a avut în conștiința oamenilor din țară: suntem, de fapt, exponentii si catalizatorul acestei dorinte, cat si culoarul prin care ea a ajuns la cei de acasa. Aceştia s-au mobilizat exemplar la vot ,din solidaritate cu cei al căror vot a fost obstrucționat de catre autoritățile neputincioase sau răuvoitoare. Pentru noi, relația cu societatea civilă trezită din România nu este de dată recentă, ci este o relație clădită în timp, începând cu primele proteste din toamna 2013 şi până în acest moment. Trezirea noastră s-a manifestat atunci când, alături de românii îngrijorați de acasă, am întreprins diverse acțiuni îndreptate împotriva autorităților care au încălcat drepturile fundamentale ale omului.

Românii din Diaspora nu vă încredinţează un cec în alb: dimpotrivă, românii au ales, pe 16 noiembrie 2014, un președinte de la care se așteaptă să respecte, în primul rând, Constituția și legile țării și care să reașeze țara noastră acolo unde îi este locul, printre națiunile demne și respectate ale acestei lumi; o ţară care nu își pune pe tavă, tuturor corporațiilor, resursele şi care nu este un stat furnizor de materie primă şi mână de lucru ieftină.

De aceea, speranțele și asteptările noastre se îndreaptă către dumneavoastră. După 10 ani în care am asistat la un spectacol al „președintelui jucător“, care și-a depășit mandatul adesea, a susținut proiecte și idei nocive tarii si poporului, devenind inclusiv partizanul unor proiecte cum ar fi cel de la Roșia Montană și al exploatarii gazelor de șist, care au adus Romania în situația de față, este timpul pentru un alt fel de preşedinte. Diaspora așteaptă de la Dumneavoastră să fiți un adevărat moderator între puterile statului, precum și între stat și societate, așa cum prevede articolul 80 din Constituția României. Cei aproape 400 000 de români care au reușit să voteze în străinătate așteaptă primele semne că țara noastră va reveni la normalitate, pentru a se putea întoarce acasă și a putea contribui, din interior, la ridicarea și bunăstarea ei.

Pentru noi, Domnule Presedinte, bunăstarea nu se rezumă, fireste, doar la criteriile economice, ci inseamna tot ce numim viata sociala: educaţie, sănătate, infrastructura sociala. De asemenea intelegem, desigur, foarte bine conceptul de sustenabilitate practicat în societățile ţărilor in care in prezent locuim si activam.

Am urmarit cu mare atentie discursul Domniei-Voastre și am luat nota de măsurile pe care vi le propuneți deja: salutăm respingerea în Parlament a Legii amnistiei și grațierii, susținem îmbunătățirea conditiilor de vot în străinătate și tragerea la răspundere a celor responsabili de organizarea dezastruoasă a alegerilor. Sperăm ca situaţiile umilitoare, jignitoare şi de încălcare a drepturilor fundamentale în care romanii au fost puşi la zeci de secții de votare din Diaspora să nu mai aibă loc niciodată.

Pe plan extern, sperăm să avem în Domnia-Voastră un reprezentant demn al României în ceea ce priveşte tratatele internaționale semnate în numele țării, un lider care să o reprezinte cu cinste si demnitate la întâlnirile internaționale. Așteptăm un președinte care să trateze de la egal la egal cu omologii săi din alte țări și care să iasă, prin demnitate, din tiparul stabilit în ultimii 25 de ani, acela de lipsă de demnitate în fața marilor puteri. Trebuie să fiți primul care, prin exemplul personal, să redea demnitatea și conștiința de sine românilor.

Regretăm profund faptul că în campania electorală subiectul Tratatului Transatlantic de Investiții și Parteneriat, cunoscut sub numele de TTIP (alături de cel al CETA și TISA) nu a apărut absolut deloc în dezbaterea publică, în condițiile în care acesta este unul din cele mai importante subiecte ale dezbaterilor la nivel internațional și al unei mobilizări fără precedent a societății civile din statele unde locuim. Ne dorim ca Președintele României să reprezinte interesele tarii si concetățenilor săi, consultandu-se cu societatea civilă în privința acestui mandat de negociere pentru un tratat extrem de important pentru viitorul Europei și al României.

Pe plan intern așteptăm ca prin sintagma “România noastră” folosită de Domnia-Voastră să înțelegeți că România este cu adevărat a noastră și nu a celor care sunt, vremelnic, la putere și-o împart și o vând după bunul lor plac în disprețul total al legii, și nici a corporațiilor din întrega lume, care au primit cadou toate resursele noastre naturale (terenuri arabile, păduri, petrol și gaze convenționale și neconvenționale, metale prețioase, ape minerale), cu beneficii umilitor-nesemnificative pentru România și pentru cetățenii săi și cu riscuri enorme asupra mediului. Nu dorim continuarea politicii de transformare a României într-o colonie și a românilor într-o forță de muncă ieftină pe plantațiile colonializate în propria țară. Așteptăm de la noul Președinte ca acesta să fie apărătorul intereselor naționale și al propriilor cetățeni.

Pentru că subiectele de mediu ne-au adus împreună, subliniem așteptările noastre față de Dumneavoastră cu privire la proiectele distructive și ireversibile pentru mediu, cum ar fi proiectele de extragere a gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice și metoda cianurării în minerit. Ne dorim – si ne asteptam – ca Dumneavoastră să deveniți acel mediator între interesele societății civile și al comunităților locale, interese care, de cele mai multe ori, nu coincid cu cele ale corporațiilor și să puneți mereu în balanță principiul sustenabilității, al precauției și al interesului național și al cetățenilor români. Sa ne reprezentati in apararea Romaniei in fata a ceea ce poate fi mutilator, distrugator in ceea ce corporatiile straine fac in propriul interes.

Noi, diaspora, sprijinim puternic demersurile de până acum ale societății civile și suntem extrem de îngrijorați de impactul ireversibil al acestor metode asupra mediului și al sănătății oamenilor (mulți dintre noi trăim în zone deja afectate iremediabil de fracturarea hidraulică în SUA, Canada și Australia). Susținem, așadar, cele mai recente apeluri ale societății civile către dumneavoastră în acest sens, și anume punctul 6 al Declarației de la Cluj, precum și scrisoarea societății civile adresată Domniei-Voastre între cele două tururi de scrutin, scrisoare care vă solicită o dezbatere pe subiectul gazelor de șist. Și noi, ca și cei de acasă care au ieșit în stradă în nenumărate rânduri și în nenumărate locuri din țară pentru a se opune acestor tehnologii devastatoare pentru mediu, suntem extrem de nemulțumiți de atitudinea constantă a autorităților, care încalcă cu bună știință drepturile fundamentale și vitale ale cetățenilor la un mediu curat și la alegerea modelului de dezvoltare locală. Am dori ca ceea ce s-a întâmplat la Pungești, când voința unei comunități întregi a fost suprimată cu violență de către jandarmerie în interesul unei companii străine, să nu se mai repete niciodată în țara noastră! Iar dumneavoastră să fiți garantul respectării acestor drepturi fundamentale la un mediu curat, sinonime, de fapt, cu dreptul la viață.

Noi, diaspora, am străbătut sute de kilometri pentru a merge la vot și a imprima țării noastre un alt destin. Pentru a marca faptul că România merge către normalitate, că începem procesul de vindecare a țării și pentru a arăta că veți fi președintele tuturor românilor, Diaspora are onoarea să vă invite, de 1 Decembrie, la Bruxelles, inima Europei, unde va avea loc o reuniune a românilor din mai multe orașe ale Europei, pentru a sărbători Ziua Națională împreună.De data aceasta va fi o reuniune specială, la care va participa și Alexandru Popescu, simbolul conștiintei societății civile românești, cel care parcurge 3000 de km pe jos pentru a înmâna Parlamentului European mesajul anti-fracturare și anti-cianurare al societății civile românești și care, chiar de Ziua Națională, va citi acest mesaj în cadrul unei ceremonii organizate de Diaspora.

Vă invităm, așadar, la Bruxelles, pe 1 decembrie, pentru a vă felicita personal pentru rezultatul alegerilor și pentru a vă convinge de angajamentul constant al Diasporei pentru România, o Românie în care să ne dorim să ne întoarcem și de care să fim mândri în afară.

Grupul Diaspora Franta Solidara cu Romania
Românii din Italia împotriva exploatării gazelor de șist Milano
Romanian Community of Ireland – Dublin
Grupul Informal Rosia Montana Paris
Save Rosia Montana New York
Romanii din Italia pentru Rosia Montana
Salvemos Rosia Montana Madrid
Berlin against Rosia Montana cyanide mining and fracking. For clean politics and a clean environment in Romania
Save Rosia Montana UK
Save Rosia Montana New York
Vienna Against Fracking
Initiativa pentru Democratie Directa Göteborg
Initiativa pentru Democratie Directa Stockholm
Grupul Diaspora Românească Unită Milano
SOS Rosia Montana Bruxelles
Comunitatea Romana din Koln
Romanii in Nordrhein-Westfalen
Barcelona Saves Rosia Montana
Grupul informal Dacia Libera Paris
Environmental and Social Change (ESC) Londra
Munchen Rettet Rosia Montana
Rumänska Föreningen Unirea din Göteborg
Calaromania Kulturverein, Viena
Campania Noastra , Danemarca
Canada Save Rosia Montana Montreal
Canada save Rosia Montana Toronto