Petre Zamfir, primarul comunei Crăcăoani și doi funcționari din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (Liviu Jigău) și din cadrul Sistemului de Gospodăriere a Apelor Neamț (Mariana Ceangu) au fost achitați, de Tribunalul Neamț, la capătul unui proces de corupție.

În temeiul art. 396 alin. 1, 2 şi 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod procedură penală, achită pe inculpatul Zamfir Petre, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, a decis instanța, în ziua de 12 martie.

Cu siguranță, sentința va fi atacată de procurorii DNA, la Curtea de Apel Bacău, mai ales că achitarea nu se bazează pe lipse de probe, ci pe săvârșirea faptei fără vinovăția stabilită de lege.

Conform comunicatului DNA, în cursul anului 2015, primarul Petre Zamfir ”a folosit în relaţia cu Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Neamţ, documente false şi a omis să furnizeze, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat «Înfiinţare reţele alimentare cu apă, sat Magazia, comuna Crăcăoani…». O parte din documentele false depuse la O.J.F.I.R. Neamţ au fost furnizate de ceilalţi doi inculpaţi în calitate de funcţionari în cadrul celor două agenţii“.

În cadrul procesului penal, AFIR s-a constituit parte civilă cu suma de 1.313.737 lei, dar instanța a respins, ca neîntemeiate, aceste pretenții. Rămâne de văzut care va fi opinia judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău, care vor pronunța hotărârea definitivă.

C.M.

 

Articolul precedentANM: Se răceşte vremea! Precipitaţii mixte!
Articolul următorCAS Neamț recomandă evitarea prezentării personale la ghișee