Marţi, 11 iulie, la Târgu Neamţ, s-a derulat o nouă acțiune de prindere a cerșetorilor. Au participat Poliția Locală (sub coordonarea viceprimarului Vasile Apopei) și Direcția de Asistență Socială. Au fost prinși 14 cerșetori de etnie rromă, majoritatea minori. Aduşi iniţial în sala de ședințe a Primăriei Târgu Neamţ, aceştia au fost transferaţi ulterior Primăriei Vânători-Neamţ.

tg cersetori iulie 2017 1„Astăzi, am organizat o acțiune a Poliției Locale Târgu-Neamț de combatere a cerșetoriei, sub coordonarea viceprimarului și cu colaborarea Direcției de Asistență Socială. Nu am primit sprijin nici de la Poliția Locală din Vânători și nici de la Primăria Vânători, mai ales că majoritatea cerșetorilor prinși sunt din comuna Vânători. Facem un apel la doamna primar să ia măsurile care se impun. Noi aplicăm legea, dar mai mult nu putem face. Îi ducem la Vânători și în câteva ore se întorc înapoi”, a precizat primarul Daniel Harpa.

tg cersetori iulie 2017 2„În fiecare zi vom organiza astfel de acțiuni de monitorizare a fenomenului cerșetoriei. Avem 14 cerșetori prinși, din care 9 sunt de la Vânători. Nu au documente la ei, dar sunt minori cu vârste mici, începând de la 5-6 ani. Pe această cale solicităm sprijinul Primăriei și Poliției Locale Vânători să încercăm să diminuăm acest fenomen al cerșetoriei. Am solicitat și sprijinul Poliției Naționale, dar au spus că nu au oameni. Avem cerșetori prin centrul orașului, prin Obor, peste tot. Am ajuns la capătul răbdării”, a adăugat viceprimarul Vasile Apopei.

„Am încercat toate metodele să-i liniștesc și să nu mai cerșească. I-am luat cu vorbă bună, i-am amenințat că le tai ajutoarele sociale și că nu vor mai primi alocații. Degeaba. Am ajuns să discut la București cu unul din liderii rromilor pe țară să caute un lider bun și aici la Vânători, un bulibașă care să-i conducă și să-i cumințească. Am ajuns și eu la capătul răbdării. Nu știu ce să mai fac. Nu pot să le tai ajutoarele sociale, pentru că aș încălca legea. Casă de copii nu avem, ca să-i ducem acolo. Singura măsură ar fi decăderea părinților din drepturi, pentru cei care își trimit copiii la cerșit. Însă apare și aici o problemă. Dacă din 10 copii, trei sunt prinși la cerșit, nu poți să-i decazi pe părinți din drepturile părintești, doar pentru cei trei copii. Vor fi decăzuți din drepturi, pentru toți cei 10 copii. Așa spune legea. E mai complicat”, a explicat calm primarul Adriana Petrariu.

tg cersetori iulie 2017 3La vederea părinților unor minori prinși la cerșit însă, primărița și-a ieșit din fire: „Ascultați-mă, foarte bine! Dacă, începând de azi, mai aud că ai voștri copii mai merg la cerșit fac toate demersurile să vă decad din drepturile părintești. M-am săturat să apar în presă cu problemele pe care le faceți și nu mai vreau să fiu arătată cu degetul de cei de la Târgu-Neamț și de presă”. (C.T. STURZU)

Articolul precedentPercheziţii la contrabandişti de ţigări ucrainene
Articolul următor4.115 nemțeni fără curent în urma furtunii
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

3 COMENTARII

  1. Conventia – Cadru a Natiunilor Unite spune asa: Crima organizata reprezinta acel segment infractional la care se raporteaza activitati ilegale […], desfasurate prin diverse metode si mijloace, in mod constant, planificat si conspirat, de catre asociatii de indivizi, cu o ierarhie interna bine determinata, cu structuri specializate si mecanisme de autoaparare, in scopul obtinerii de profituri ilicite, la cote deosebit de ridicate.

    De ce crima organizata? Pai e simplu:
    – Indivizii astia sunt foarte bine organizati ierarhic. Fiecare stie ce are de facut.
    – In fiecare zi vin in Targ cu carutele si se amplaseaza strategic in cateva puncte din oras (exemple bine cunoscute de autoritati: Str Popa Sapca cu Oituz, Malul Ozanei, etc).
    – Acolo lasa cate un paznic care ramane cu caii si carutele. De plictiseala, individul agaseaza si agreseaza trecatorii. Ba cere cate un foc, ba intreaba cat e ceasul (de parca s-ar grabi la serviciu), ba cere bani… iar daca “victima” pare mai lipsita de aparare (femei, copii), ocazional incearca devine si foarte indraznet…
    – Categoria 1 – copiii minori, pleaca la cersit si se amplaseaza in intersectii bine cunoscute de catre autoritati. Vaneaza de obicei targoveti, persoane in varsta iesite la piata, turisti. Ocazional… cand “victima” pare mai lipsita de aparare, mai vaneaza si cate un portofel complet.
    – Categoria 2 – adultii se distribuie in 2 categorii. O parte merg la cersit (femei, ologi etc). Cei mai “in putere”, merg la furat. Fura marfa din piete. Fura rufe si alte obiecte de prin curtile oamenilor si le ascund in spatii abandonate cu scopul de a le recupera mai tarziu. Fura rufe de pe sarma… si cand se lasa seara… mai pandesc si cate o carciuma si fura portofele.

    In aceste conditii, stimati domni, nu ne mai luati cu “Noi aplicam legea”. Nu discutii cu Regele tiganilor va trebuie voua ci o armata de mascati (eventual de la Bucuresti daca sunteti depasiti de situatie) care sa intre peste ei si sa destructureze aceasta retea de crima organizata, conform definitiei.

    In afara de asta, populatia nu ar trebui sa-i mai incurajeze. Nu le mai dati bani!!! Iar Politia Rutiera poate incepe sa-si faca treaba si sa nu-i mai lase sa intre cu carutele in oras. Nu pare sa-i opreasca nimeni in momentul acesta, desi legal nu au voie!!!

    • Ceea ce zici tu s-ar putea aplica daca s-ar putea demonstra starea de fapt. In cazul de fata este cam imposibil. Doar daca unul din “grupul organizat” ii denunta pe ceilalti conform art. 367 din Codul Penal..

Comentariile sunt închise.