garcina primarita resizeAurora Lazăr Bălan, primarul comunei Gîrcina, a fost escortată la Penitenciarul Bacău, în această seară (23 noiembrie), după ce poliţiştii au ridicat-o de acasă. Ea fusese condamnată la trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu de magistraţii Tribunalului Neamţ, însă astăzi, Curtea de Apel Bacău a decis altfel.

„Înlătură aplicarea dispoziţiilor art. 86/1, 86/2, 86/3, 86/4, 86/5 şi art. 71 alin 5 Cpen 1969, urmând ca inculpata BĂLAN LAZĂR AURORA să execute: – pedeapsa principală de 3 (trei) ani închisoare, în regim de detenţie, – pedeapsa complementară a exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c vechiul Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de primar, pe timp de 2 (doi) ani după executarea pedepsei principale, – pedeapsa accesorie prevăzută de art. 71 alin. 1, 2 vechiul Cod penal, constând în interzicerea exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b ?i lit. c vechiul Cod penal, pe toată durata executării pedepsei principale. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”, se precizează în decizia instanţei.

garcina primaria resizeProcurorii DNA, care au trimis-o în judecată, au stabilit că ea a vândut două terenuri care nu aparţineau primăriei. „În zilele de 19 mai și 24 iulie 2008, inculpata Bălan Lazăr Aurora, în calitate de primar al comunei Gîrcina, jud. Neamț, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin aceea că, deși cunoștea că primăria Gîrcina, jud. Neamț nu este proprietar, a vândut, în calitate de reprezentant al acesteia, două terenuri în suprafața de 10.000 mp, respectiv 2.200 mp, ce aparținea de drept moștenitorilor proprietarilor, către alte persoane. Pentru a crea aparența de legalitate a acestor tranzacții, Bălan Lazăr Aurora a inițiat adoptarea a trei hotărâri de consiliu local, prin care aceste terenuri au fost atestate ca făcând parte din domeniul privat al comunei și care au stat la baza intabulării lor în Cartea Funciară. Prin hotărârile respective, s-a aprobat și vânzarea celor două terenuri”, se arată în rechizitoriu. Anchetatorii au stabilit că moştenitorii au fost prejudiciaţi, iar Primăria Gîrcina a încasat, necuvenit, 335.000 de lei pe cele două terenuri. (C.M.)

Articolul precedentŢara are nevoie de poliţişti mici şi rapizi
Articolul următorAjutoare de 170.300 lei pentru 46 de familii din Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.