pietricica turism

Primăriile din județul Neamț ar putea să primească, anul viitor, vizita unor grupuri de elevi și profesori din Republica Moldova, ca urmare a unei inițiative a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) prin care se dorește celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, în cadrul unei conferințe de presă, de către prof. Elena Preda, inspector de specialitate din cadrul ISJ. Aceasta a explicat că acest demers face parte dintr-un proiect mai amplu, numit ”Centenar 2018 Neamț”.

“Avem inițiativa de a ruga Consiliul Județean Neamț și Instituția Prefectului să ne ajute  în crearea unei rețele de comunicare cu Basarabia. Astfel, fiecare primărie din județul Neamț va fi rugată să găzduiască pentru anul 2018 grupuri de elevi și profesori din Republica Moldova. Acest demers va începe în luna mai 2017, alături de reprezentanții instituțiilor amintite. Cu siguranță vom avea succes și în această inițiativă pentru că nu cred că ne va refuza cineva”, a declarat Preda.

Primul eveniment din șirul acțiunilor din proiect, care se vor întinde pe durata a anilor 2017-2018, va avea loc, luni, 27 martie, zi în care vor fi aniversați 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

“Pentru proiectul Centenar 2018 Neamț, în urma consultării cu colegii mei, suntem cu toții de acord că în fiecare școală din județ trebuie să avem activități deosebite, care să aibă un impact asupra elevilor noștri și prin care să-i facem să conștientizeze marele eveniment”, a adăugat Elena Preda.

În noiembrie și decembrie, vor fi organizate mai multe conferințe și consultări astfel încât, până la sfârșitul lui 2017, cei care se ocupă de proiectul pomenit să definitiveze programul evenimentelor ce vor fi celebrate în 2018. (T. MARIAN)