BudgetPreşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 4 decembrie, legea privind serviciile comunitare de utilităţi publice, relatează Agerpres. Aceasta prevede că primarii şi preşedinţii de consilii judeţene pot fi reprezentanţi în AGA ale asociaţiilor de utilităţi publice.

Preşedintele a atacat legea la Curtea Constituţională a României, însă fără succes. Potrivit Administrației Prezidențiale, motivele sesizării lui Iohannis vizau aspecte de neconstituționalitate constând, pe de o parte, în încălcarea normelor constituționale referitoare la domeniul rezervat legii organice, iar, pe de altă parte, a celor referitoare la competența legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare, prin nerespectarea dispozițiilor prevederilor Constituției.

Președintele Iohannis spunea că, potrivit Constituției, organizarea administrației publice locale, a teritoriului, precum și regimul general al autonomiei locale se reglementează prin lege organică. Legea a fost întoarsă la Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții.

ANI a acuzat mai mulţi primari şi şefi de CJ de incompatibilitate, legându-se tocmai de situaţia eliminată prin legea promulgată. (ZCH NEWS)