0:00

Primăria vrea să scoată Bâtca Doamnei din uitare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primăria Piatra Neamț vrea să scoată Cetatea Bâtca Doamnei din uitare, după ce, timp de aproape 4 ani, acolo, singurii turiști au fost amatorii de grătare și pasionații de fotografie. Reprezentanții primăriei au înaintat intențiile către Complexul Muzeal Neamț pentru a vedea care sunt șansele ca acolo să se poată face ceva.

Primăria a mai încercat promovarea monumentului istoric „Cetatea Batca Doamnei”, în cadrul unor programe cu finanțare nerambursabilă, în vara anului 2009, dar sistarea finanțărilor a făcut imposibilă finalizare demersurilor. De atunci, totul a fost lăsat în paragină. Acum, banii necesari pentru revitalizarea monumentului ar putea veni printr-un program finanțat în cadrul Mecanismului Financiar SEE (Spațiul Economic European), Unitatea de Management a Proiectului fiind Ministerul Culturii în calitate de Operator de Program.

Mecanismul Financiar  acoperă mai multe programe de finanțare, care  au ca scop reducerea diferențelor mari sociale şi economice între ţările SEE şi consolidarea cooperării dintre statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein ) şi ţarile beneficiare ale finanţării. Finanțarea nerambursabilă poate fi de până la 2.000.000 de Euro pentru conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural.

Numai dacă…

Proiectul trebuie depus până la începutul lunii aprilie, în caz contrar episodul „Bâtca Doamnei” poate trece din nou pe lista de așteptare. Obiectivele proiectului trebuie să aibă în vedere protecția, restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentelor istorice, amenajări peisagistice pentru punerea în valoare a monumentelor, modernizarea utilităților aferente, dotări pentru protecția și expunerea patrimoniului cultural mobil și imobil. De la CMN, demersurile sunt văzute cu ochi buni, dar există un mare „dar”.

„Nu putem să ne asumăm un proiect fără un studiu de fezabilitate, fără ca acolo să înceapă din nou săpăturile arheologice, să fie scoase vestigiile și să se facă reconstituiri. Sunt multe aspecte pe care CMN nu le poate realiza fără alți pași. Noi, acum, utem să amenajăm zonele de protecție prin delimitarea și împrejmuirea monumentelor istorice, putem să restaurăm și să conservăm patrimoniul. Rămâne ca primăria să clarifice statutul de proprietate de acolo, trebuie să realizeze un studiu de fezabilitate”, a declarat Gheorghe Dumitraoaia, directorul CMN.

Primăria caută soluții de realizare a unui proiect câștigător, dar timpul scurt și faptul că acolo nu s-a investit nimic în ultimii ani s-ar putea să nu se încadreze în cerințele cerute pentru finanțare. În momentul de față, CMN  au luat legătura cu unul din arheologii care a lucrat pe șantierul sitului, pentru a pune cap la cap toate datele necesare prezentării unei situații clare a ceea ce se află dincolo de un loc uitat sub cerul din Piatra Neamț. Mai sunt doar 2 luni. (M. TEODOROF)

Articolul precedentSponsorizări la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ
Articolul următorDate precise de la Primărie