0:00

Primăria vrea să achiziţioneze troleibuze şi autobuze electrice sau hibride, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrimăria Piatra-Neamț îşi propune să achiziţioneze 20 de troleibuze și 10 autobuze, hibride sau electrice, cu o lungime de 10 metri, potrivit unui comunicat de presă.

Ideea, cu substrat ecologic, face parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, iar finanţarea ar trebui să fie europeană.

„În cadrul Planului de Mobilitate, una dintre intervențiile pe care dorim să le realizăm cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional este achiziționarea a 20 de troleibuze și a 10 autobuze hibride sau electrice cu o lungime de 10 metri, care să fie folosite pentru străzile înguste, pentru deservirea cât mai bună a locuitorilor orașului și oferirea unei alternative moderne și rapide traficului cu autoturismul propriu. Cele 20 de troleibuze autobuze vor opera pe traseele existente și vor asigura și transportul pe linia de troleibuz care va fi extinsă până la Gârcina”, se precizează în comunicatul citat.

Primăria Piatra Neamţ promite că „tarifele pentru călătorii vor rămâne cel puțin la același nivel, iar investiția va viza troleibuze și autobuze hibride sau electrice, de ultimă generație, cu consumuri reduse și cheltuieli de întreținere minime”.

Investiția poate fi finanțată din fonduri nerambursabile, Primăria Piatra-Neamț contribuind la proiect cu doar 2% din valoare, „valoarea totală a proiectului de achiziție de material rulant fiind estimată la 7,4 milioane de euro, iar cea a extinderii rețelei de troleibuz la 3,3 milioane de euro”, după cum se estimează în acelaşi comunicat.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă are următoarele obiective: creșterea competitivității transportului public nepoluant, reducerea traficului și, împreună cu el, reducerea poluării aerului și poluării fonice în oraș; eliminarea blocajelor și creșterea siguranței în trafic, atât pentru conducătorii auto cât și pentru pietoni și crearea infrastructurii necesare pentru un transport nepoluant – crearea facilităților și pistelor pentru bicicliști.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă poate fi consultat aici, în format PDF:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/08/PMUD-iulie-2016.pdf

(M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentAmenzi şi confiscări în domeniul afacerilor cu material lemnos
Articolul următorNeamț: Pacientă, la 100 de ani, operată cu succes
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.