0:00

Primăria vrea medic de familie și punct farmaceutic în Speranța, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* viceprimarul Aurelia Simionică bate la ușile Casei de Sănătate pentru aprobări
* ”Noi nu ne împotrivim, dar nici nu avem ce face, întrucât legea este clară”, spune Radu Firăstrău, președintele director al CJAS Neamț

Locuitorii cartierului de la Izvoare sunt pe loc fruntaș în agenda primăriei pietrene, a cărei conducere vrea neapărat să le pună la dispoziție asistență medicală la îndemână. După ce a inaugurat centrul de permanență din cartier, municipalitatea dorește înființarea unui cabinet cu medic de familie plus un punct farmaceutic. Cum, însă, de la dorinţă la putință e cale lungă birocratică, inițiativa primăriei s-a blocat în faza pe documente, aprobări și avize.

Viceprimarul Aurelia Simionică explică: ”Am dorit să fie un medic de familie în cartierul Speranța, pentru că locuitorii de aici sunt nevoiți să bată drumul până în oraș, fiind arondați care pe unde s-a putut. Casa de Asigurări ne-a respins inițial solicitarea, pentru că nu se arăta interesat niciun medic de familie. Am găsit medicul, apoi ne-a respins cererea pe motiv că sunt deja suficienți medici în Piatra Neamț, raportat la numărul de locuitori. Noi nu am renunțat însă la idee, am făcut din nou memorii și urmează să am o întâlnire cu cei de la CJAS, pentru a găsi o soluție. Nu e normal și corect ca locuitorii din Speranța să fie nevoiți să ajungă până în oraș la medicul de familie, când ar putea foarte bine să primească asistența medicală acolo, aproape, când au nevoie. Încercăm să găsim înțelegere și să rezolvăm această problemă”.

Tot în blocaj se află și o altă idee a primăriei pe linie sanitară, respectiv accesul la medicamente. Inițial, autoritățile ar fi vrut o farmacie în cartier, dar condițiile cerute de lege sunt multe și dificil de îndeplinit. Așa că primăria s-a consolat cu ideea unui punct farmaceutic. ”Am dezafectat o garsonieră de la unul din blocuri pentru a amenaja măcar un punct farmaceutic. Am înțeles, pentru farmacie trebuie 80 mp și o mulțime de alte cerințe. Pentru un punct farmaceutic, ne-am gândit că ar fi mai simplu, măcar să aibă de unde lua o pastilă la nevoie. Voi avea o întâlnire cu cei de la Casa de Asigurări pentru a găsi împreună o soluție”, a adăugat Aurelia Simionică.

Din punctul de vedere al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Neamț, lucrurile sunt clare și prevăzute de lege. Radu Firăstrău, președintele director al CJAS Neamț, a precizat că nu ține de dorința și voința unității pe care o conduce. ”Noi nu ne împotrivim, dar nici nu avem ce face, întrucât legea este clară. Nici CMI-ul (cabinet medical individual) nu l-am respins noi, ci a fost decizia comisiei paritare, care urmează să se întrunească din nou zilele acestea, pentru a relua analiza. Este vorba strict de lege, de numărul de locuitori și cabinetele medicale care se raportează la numărul de locuitori asigurați. Cu punctul farmaceutic, la fel. Nu cunosc despre ideea celor de la primăria Piatra Neamț, dar pot să vă spun că și în acest caz condițiile sunt similare. Noi, Casa de Asigurări, nu dăm aprobare, Ministerul se pronunță în aceste situații. Din câte știu, nu se mai pot înființa puncte farmaceutice în urban, doar în mediul rural. Dar, repet, Ministerul este cel care dă aprobările și avizele. La noi se ajunge doar pentru ultimul pas – încheierea contractelor. Noi nu dăm avize”, a declarat Radu Firăstrău. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentÎnnebunește o seamă în hârtii
Articolul următorDeputat Liviu Harbuz: “Să le redăm oamenilor încrederea luată de ape!”