0:00

Primăria și Spitalul Roman caută firme de avocatură, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primăria și Spitalul Roman solicită acordul consilierilor locali pentru a achiziționa servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică. Deși la Primăria Roman tocmai s-a angajat un șef la Biroul Juridic, iar la Spitalul Roman există un contract cu un avocat, acum cele două instituții cer organizarea unei licitații pentru a găsi o firmă specializată care să le reprezinte interesele în instanță.

„În prezent, atât Biroul juridic-contencios din cadrul Primăriei, cât și cel din cadrul Spitalului se confruntă cu un deficit de personal. Parte din cauzele aflate pe rolul instanțelor judecătorești au un grad de complexitate ridicat, care necesită o corectă apărare, experiență și pregătire profesională specializată”, se arată în expunerea de motive.

Conform documentului, firmele care vor prelua aceste răspunderi trebuie să aibă oameni pregătiți inclusiv pe domeniul achizițiilor publice, inclusiv pe ce înseamnă proiecte pe fonduri europene. Legalitatea acestei solicitări este oferită, spun autoritățile, de OUG 26/2012.

Deși legea spune că autoritățile care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziționa serviciile juridice de consultanță, asistență sau reprezentare, un alt articol permite acest lucru, dar doar în situații temeinic justificate și doar cu aprobarea consilierilor locali.

De la începutul acestui an, șef la Biroul Juridic din Primăria Roman a fost numit juristul Ana Leonte, care, conform primarului Laurențiu Leoreanu, are experiență în litigii, lucrând la companiile Cersanit și Agrana. Conform raportului Biroului Juridic pe anul 2013, Primăria Roman a avut pe rol 286 de litigii, din care în 189 a avut calitate de pârât, iar în 97 a fost reclamant. Din totalul litigiilor, 175 sunt acum în curs de soluționare. La Spitalul Roman, situația s-a mai așezat în timpul ultimului an. Dacă între 2011 și 2013, unitatea avea 475 de dosare în instanță, în ultimul an au apărut doar 15 procese noi. Spitalul Roman are doi juriști angajați din care unul pleacă din luna februarie și plătește lunar aproape 4.000 de lei pentru a avea parte și de serviciile unui avocat din exterior. (C.M.)

Articolul precedentAJOFM pierde, pentru că nu divulgă numele firmelor angajatoare
Articolul următorAvertizare ITM Neamț pentru firme: Vine frigul, vin și amenzile!