0:00

* în contractul care se va încheia între E.ON şi Primăria Roman va fi stipulat şi faptul că energia produsă de microhidrocentrala de pe râul Moldova va intra în reţeaua de distribuţie a E.ON

Primăria municipiului Roman a organizat licitaţie pentru energia electrică pe care municipiul o va consuma în 2015. Dintre firmele participante la licitaţie, E.ON România a venit cu preţul cel mai mic: 150 de lei pentru un megawatt-oră (MWh). Preţul este mai mic decât cel plătit anul trecut companiei “Getica 95” de 163 de lei pentru aceeaşi cantitate de energie. Tariful obţinut după licitaţia organizată prin Bursa Română de Mărfuri este unul de referinţă, iar la aceasta se adaugă diverse taxe şi impozite. Spre exemplu, tariful de bază plătit de Primăria Roman pentru energia electrică consumată în 2014 a fost de 163 de lei/MWh, dar preţul final a fost de 411 de lei/MWh. Diferenţa o reprezintă taxe precum: TVA, taxa de cogenerare, taxa de distribuţie, taxa de transport şi alte taxe percepute de statul român.

„Este un tarif foarte bun, care va însemna o economie importantă la bugetul local. În urmă cu doi ani, cumpăram energie electrică tot de la E.ON, dar prin tarif reglementat, nu prin licitaţie, şi plăteam 240 de lei/MWh. Pentru 2015, aceeaşi companie ne va furniza energie electrică mai ieftină cu 90 de lei la fiecare MWh. Acesta este efectul pieţei concurenţiale”, a afirmat Ovidiu Bojescu, administratorul public al municipiului Roman.

La licitaţia organizată de Primăria municipiului Roman s-au alăturat şi alte 10 primării din mediul rural. În total, a fost licitată o cantitate de 6.500 MWh. Din aceasta, Primăria municipiului Roman, cu toate instituţiile publice aferente, inclusiv Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, va consuma 5.000 MWh.

În contractul care se va încheia între E.ON şi Primăria Roman va fi stipulat şi faptul că energia produsă de microhidrocentrala de pe râul Moldova va intra în reţeaua de distribuţie a E.ON. Cantitatea va fi compensată, nu vândută, din cauza condiţiilor impuse prin contractul de atragere a fondurilor europene datorită cărora s-a realizat investiţia de pe râul Moldova. Prin aceeaşi metodă, Primăria Roman va achiziţiona, în curând şi gazele naturale, dar şi carburantul necesare funcţionării instituţiei în anul viitor. (Z.C.H.)

Articolul precedentDe astăzi, Chiar se deschide Spitalul Bicaz
Articolul următorFOTO(ETNO)GRAFIA, la faza finală