Pe lista hotărârilor ce vor veni în fața Consiliului Local pentru vot este și una privind scoaterea din patrimoniului municipiului a instalației electrice de la punctul Belvedere. Referatul, depus de Direcția Economică și semnat de primarul Dragoș Chitic, ne spune de ce: în cadrul inventarului realizat la finalul anului 2015, s-a constatat că instalația electrică punct Belvedere, cu o valoare de inventar de 8.258,95 lei, fusese distrusă sau furată de autori necunoscuți. În consecință, s-a propus scăderea acesteia din contabilitate și scoaterea din patrimoniul municipiului.
Problemele de la punctul Belvedere au început, însă, mult mai devreme. Punctul Belvedere se dorea a fi o investiție mică într-una mai mare, făcută, nu se putea altfel, pentru dezvoltarea turismului. Pe 27 mai 2013, E.ON Moldova Distribuție trimite o adresă către Poliția Piatra Neamț, prin care sesizează că branșamentul electric de alimentare a punctului Belvedere fusese devalizat și solicita ajutor în identificarea autorilor. O zi mai târziu, Primăria Piatra Neamț trimitea o adresă către Poliția Locală Piatra Neamț, în care se menționa că ”după verificarea din teren la locul de consum Belvedere, aflat pe aleea Trei Coline – Cozla, am constatat distrugerea, de către persoane necunoscute, a unor elemente ale instalației electrice (bloc de măsură și protecție și 5 corpuri de iluminat). Totodată au fost tăiate cablurile de legătură ale acestor elemente”.
Adresa se încheia cu rugămintea ”de a efectua cercetări pentru recuperarea pagubelor”. Pe 11 iunie 2013, Poliția Locală răspunde, declinându-și competența, transmițând Primăriei că, în conformitate cu legislația actuală, competența pentru acest tip de infracțiuni aparține Poliției Naționale, respectiv Poliției Municipiului Piatra Neamț. În luna septembrie, a aceluiași an 2013, dintr-o informare făcută de Serviciul Gospodărie Comunală și Investiții aflăm, în urma unei noi verificări la locul de consum Belvedere s-a constatat că branșamentul electric și lămpile de la iluminatul exterior au fost distruse în totalitate și că au fost sparte panourile de la împrejmuirea din interiorul obiectivului. Se menționează, de asemenea, că obiectivul fusese vandalizat anterior, în primăvară, fiind reparat de constructorul S.C. TLSIT Piatra Neamț, fiind ulterior predat beneficiarului, Municipiul Piatra Neamț. Poliția Locală a luat act de informare, într-o adresă trimisă pe 22 octombrie 2013 către Primărie, afirmând că se vor organiza activități patrulare a obiectivului (mai bine mai târziu decât niciodată) și că s-a dispus identificarea persoanelor care au distrus instalația. Cam așa a funcționat circuitul actelor în natură și ele arată impotența autorităților față cu reacțiunea.
Deci, după ce am citit multe acte, ce știm? La punctul Belvedere, s-a făcut o investiție importantă de care, din câte se pare, au beneficiat în principal hoții. După toată birocrația și pasarea de competențe, hoții tot nu au fost găsiți, investiția tot nu a fost recuperată și rămânem cu paguba. De fapt, rămânem cu punctul Belvedere, care, așa cum e el, îl puteți vedea aici.