pasaj pietricica 01”Reabilitarea pasajului Pietricica, obiectiv aflat pe Agenda 2015 de lucrări a Primăriei Piatra-Neamț se apropie de finalizare”, anunță instituția, cât se poate de oficial, pe pagina de Facebook, această agora în care, mai nou, se fac și se desfac proiecte municipale, se dau și se primesc audiențe, se mișcă lucruri în oraș. Ce nu spune Primăria Piatra Neamț în dreptul pozelor, foarte frumoase, care arată stadiul lucrărilor de la pasaj este valoarea lor. Potrivit purtătorului de cuvânt, Vlad Tudor, ”Valoarea reamenajării pasajului – 118.000 lei; Valoarea lucrărilor de reparații din anul 2015 – 37.000 lei”, iar lucrările vor fi finalizate în următoarele zile, că se mai lucrează la montarea becurilor.

Restul e istorie. Istoria unui obiectiv al municipiului în care s-au băgat bani mulți și cu o periodicitate deloc măgulitoare la adresa celor care, și ei, sunt cetățeni în Piatra Neamț, cu domiciliu stabil sau en passant.

Pasajul de la Pietricica a devenit prima dată punct de interes major pentru primărie prin 2008, când s-a vorbit despre un mare proiect de renovare și reabilitare, din care trebuia să iasă o zonă pe model bucureștean. S-a spus atunci că se dorește amenajarea unor spații comerciale, ca să fie ca în stațiile de metrou, că se va da o utilitate publică locului, alta decât cea de WC public pentru boschetari sau loc de muncă pentru cerșetori și hoți din buzunare. S-a vehiculat atunci, la nivel oficial, o investiție totală de vreo 128.000 de lei.

Doi ani mai târziu, pe finalul lui 2010, Primăria băgase fix 254.061,04 de lei în renovarea și modernizarea pasajului de la Pietricica și se pregătea să scape de el, aruncându-l în curtea și administrarea CMI Urban. Era deja o piatră de moară atârnată de gâtul municipalității, fiindcă erau doi ani de eforturi de a-l da cuiva în administrare, prin licitație, ca să poată fi valorificat corespunzător, eforturi soldate cu un eșec răsunător. CMI Urban nu s-a supărat și l-a luat. Parcursul pasajului prin documentele ulterioare cade în plan secund, fiindcă toată lumea știe ce s-a întâmplat. După o investiție inițială de 250.000 de lei, locul a fost din nou luat în stăpânire de cerșetori, a ajuns teren de bătaie între găștile de boschetari și/sau de cartier și loc de arătat mușchii și bocancii tari pentru tinerii teribiliști. După trei ani și ceva în care apa de ploaie s-a adunat și a băltit în zona cea bună, modulele de termopan au picat secerate de tălpi dure, becurile au fost sparte, pereții scrijeliți sau, în cel mai fericit caz, umpluți de graffiti sau de afișe electorale, Primăria Piatra Neamț și-a fixat pe ”Agenda 2015” o nouă reabilitare. Care este pe cale să se finalizeze și să fie inaugurată cu mare pompă. De data aceasta, s-au cheltuit, potrivit instituției, 37.000 de lei. Suficient pentru un teren de joacă pentru derbedei și boschetari. (Dana OSTAHIE)

P.S.: L-am mai întrebat pe purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamț dacă și câte amenzi a dat Poliția Locală, din ograda primăriei, celor care au fost prinși vandalizând pasajul de la Pietricica. Probabil nu s-a încheiat adunarea tuturor datelor, că ne este greu să credem că nu s-a dat CHIAR NICIUNA!