0:00

Raportul operativ privind efectele ploilor torențiale din ultimele 24 de ore arată bilanțul primei nopți sub Cod Roșu de inundații. Potrivit datelor centralizate la Prefectura Neamț în această dimineață, 3 iunie, ora 7, în județ, situația se prezintă astfel:

Prima noapte de COD ROŞU: 64 de persoane evacuate, drumuri luate de ape și poduri distruse, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– 64 de persoane evacuate (60 din satul Straja, Tarcău, 2 din comuna Tarcău și 2 din Grozăvești, Hangu, care s-au refugiat la rude);

– 9 persoane salvate (una din Vădurele, Cândești, și 8 din Rediu);

– 25 de localități afectate (Piatra Neamț-Văleni, Bicaz-Izvoru Muntelui, Piatra Şoimului, Dămuc-Huisurez, Cândești-Vădurele, Tazlău, Girov, Tarcău, Bicaz Chei, Rediu, Pângăraţi, Alexandru cel Bun, Borleşti, Tașca, Hangu, Gârcina);

– 2 locuințe afectate (una în Cândești, una în Roman);

– 88 de curți, grădini, beciuri, anexe gospodărești inundate;

– 12 posturi de transformare afectate;

– 304 consumatori fără energie electrică (30 în Alexandru cel Bun, 24 în Rediu, 30 în Dămuc, 112 în Piatra Neamț și 108 în Roman;

– un drum blocat (DJ 127 A Dămuc-Huisurez);

– DN 12C Bicaz Chei a fost redat circulației la ora 5.15;

– DJ 155F Bicaz-Izvoru Muntelui și DJ 156E Piatra Șoimului sunt în continuare afectate;

– drumurile comunale 143 Pângărăcior și 146 Hangu, la fel;

– sunt afectate, de asemenea, drumurile sătești din Dămuc și Gârcina;

– au fost avariate sau distruse 2 poduri (Alexandru cel Bun și Cândești), 13 podețe (Girov, Gârcina și Hangu) și 3 traversări pietonale (Tarcău, Dămuc, Tașca).

Rămâne valabilă până pe 4.06.2016, ora 18.00, atenționarea hidrologică a INMGA Cod Galben privind scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe afluenţii mici ai râurilor Bistriţa, Moldova, Trotuş.

În 02.06.2016, ora 16:00, a început deversarea din acumularea Pângăraţi, pe râul Bistriţa, cu 240 mc/s, iar începând cu ora 16:15, cu 380 mc/s. Începând cu ora 16:00, din acumularea Vaduri, pe râul Bistriţa, se deversa cu 120 mc/s. Începând cu ora 17:30, se deversa din acumularea Reconstrucţia, pe râu Bistriţa, cu 400 mc/s. Au fost anunţate localităţile din aval.

În data de 03.06.2016, la ora 06:00, se continuă deversările, după cum urmează: din acumularea Reconstrucţia, pe râu Bistriţa, cu 300 mc/s, din acumularea Taşca, pe râu Bistriţa, cu 60 mc/s, din acumularea Pângăraţi, pe râu Bistriţa, cu 270 mc/s, iar din acumularea Vaduri, pe râu Bistriţa, cu 285 mc/s”, mai anunță Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț.

De asemenea, CJSU anunță misiunile derulate și/sau în curs de desfășurare:

În data de 02.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ s-a deplasat cu 8 subofiţeri, 1 autospecială de stingere cu apă şi spumă şi 1 autoturism de serviciu  în localitatea Huisurez, com. Dămuc şi localitatea Bicaz Chei, comuna Bicaz Chei, unde acţionează pentru monitorizarea cursului pârâului Dămuc şi cel al râului Bicaz.

Începând cu ora 17:00, 9 cadre din Inspecţia de Prevenire s-au deplasat în comunele: Pângăraţi, Tarcău, Taşca, Bicazul Ardelean, Bicaz Chei, Hangu, Poiana Teiului, Ceahlău, Grinţieş, Farcaşa, Borca pentru sprijinirea autorităţilor locale în gestionarea eventualelor situaţii de urgenţă.

Începând cu ora 17.30 inspectorul şef s-a deplasat în comuna Podoleni, la acumularea Negriteşti unde a dispus măsuri de golire a acesteia în vederea preluării debitelor prognozate. La ora 19:58, inspectorul şef se deplasează în judeţ pentru monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă produse ca urmare a creşterii debitelor pe râurile din judeţ.

În data de 02.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ s-a deplasat cu 4 subofiţeri şi 1 autospecială de scafandri şi barca pneumatică  în localitatea Agârcia, com. Alexandru cel Bun unde s-a acţionat pentru salvarea a 40 de oi surprinse de viitură pe un grind a râului Bistriţa.

În data de 02.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ s-a deplasat cu 4 subofiţeri şi 1 autospecială de intervenţie cu apă şi spumă în localitatea Bistriţa, com. Alexandru cel Bun unde s-a acţionat pentru deblocarea unui pod pe DN 15.

În data de 02.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ s-a deplasat cu 4 subofiţeri şi 1 autospecială de intervenţie şi 1 motopompă în mun. Piatra Neamţ pe str. Orhei, pentru evacuarea apei din subsolul unui bloc de locuinţe.

În data de 02.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ s-a deplasat cu 4 subofiţeri şi 1 autospecială de intervenţie şi 1 motopompă în mun. Piatra Neamţ la SC IacobMob SRL, pentru evacuarea apei dintr-o hală de producţie.

În data de 02.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ s-a deplasat cu 1 ofiţer şi 5 subofiţeri cu 1 autospecială complexă de intervenţie şi barca pneumatică  în localitatea Vădurele, com. Cândeşti unde s-a acţionat pentru salvarea unei persoane surprinsă de viitură.

În data de 02.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ s-a deplasat cu 6 subofiţeri şi 1 autospecială de intervenţie şi 1 motopompă la o biserică din mun. Piatra Neamţ, pentru evacuarea apei.

În data de 02.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ s-a deplasat cu 2 ofiţeri, 14 subofiţeri şi 1 autospecială complexă de intervenţie cu o barcă pneumatică, 1 ATPVM, 1 autospecială de scafandri şi 1 autoturism de serviciu în com. Rediu, sat Rediu pentru salvarea a 8 persoane rămase izolate pe un grind de pe râul Bistriţa.

În data de 02.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Roman s-a deplasat cu 4 subofiţeri şi 1 autoturism de serviciu cu o motopompă în mun. Roman pentru evacuarea apei dintr-o curte de pe Strada Nouă.

În data de 02.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Roman s-a deplasat cu 5 subofiţeri şi 1 autospecială de intervenţie şi 1 motopompă în mun. Roman pentru evacuarea apei dintr-o curte de pe Strada Principatele Unite.

În data de 03.06.2016 – Detaşamentul de Pompieri Roman s-a deplasat cu 5 subofiţeri şi 1 autospecială de intervenţie şi 1 motopompă în mun. Roman pentru evacuarea apei dintr-o curte de pe Strada Islazului.

SVSU Bicaz Chei a intervenit cu 55 voluntari şi 35 de utilaje pentru consolidarea malurilor râului Bicaz prin executarea unor diguri din arocamente. De asemenea, pentru protejarea DN 12 C s-au realizat supraînălţări ale apărărilor de mal din arocamente şi saci de nisip.

SVSU Dămuc a intervenit cu 3 utilaje şi 15 voluntari, împreună cu 10 lucrători şi 4 utilaje de la SC DRUPO SA pentru consolidarea malurilor râului Dămuc prin executarea unor diguri din arocamente. De asemenea, pentru protejarea DJ 127 A s-au realizat supraînălţări ale apărărilor de mal din arocamente şi saci de nisip. SVSU a executat şi misiuni de evacuare a apei din cca 40 de gospodării.

SVSU Piatra Şoimului a acţionat cu 6 voluntari, 1 buldoexcavator şi 1 tractor pentru protejarea DJ 156 E prin efectuarea unor supraînălţări ale apărărilor de mal la pârâul Iapa.

SVSU Borleşti a acţionat cu 5 voluntari şi 1 buldoexcavator pentru evacuarea apei din 4 gospodării.

SVSU Piatra Neamţ a intervenit cu 1 buldoexcavator şi 2 voluntari pentru decolmatarea unor podeţe şi evacuarea apei din 8 gospodării ale populaţiei.

SVSU Tazlău a acţionat cu 8 voluntari, 1 buldoexcavator şi 2 motopompe pentru evacuarea apei din 4 gospodării din comună. De asemenea, au intervenit pentru protejarea unei lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor de cca 20 ml realizată din gabioane.

SVSU Dumbrava Roşie a acţionat cu 6 voluntari şi 2 buldoexcavatoare pentru evacuarea apei din 2 curţi şi decolmatarea unui şanţ.

SVSU Girov a intervenit cu 9 voluntari şi 2 utilaje pentru deblocarea unui podeţ şi evacuarea apei din 4 gospodării.

SVSU Bicaz a intervenit cu 15 voluntari, 1 buldoexcavator şi 1 autospecială de stingere cu apă şi spumă şi 2 autoturisme de transport pentru îndepărtarea aluviunilor depuse pe DJ 155 F şi decolmatarea a 2 podeţe.

SVSU Gârcina a acţionat cu 10 voluntari şi 10 cetăţeni, cu 1 autoturism de transport persoane şi 1 buldoexcavator pentru decolmatarea a 10 podeţe şi evacuarea apei din 20 de gospodării.

SVSU Taşca au acţionat cu 25 de voluntari cu 2 buldoexcavatoare şi 1 Ifron pentru decolmatarea pârâului Ticoş şi monitorizarea debitelor de pe râul Bicaz.

SVSU Bicazu Ardelean a intervenit cu 30 de voluntari şi 2 autocamioane şi 1 autospecială de stingere cu apă şi spumă pentru decolmatarea torenţilor, protecţia DC Bicazu Ardelean – Bistra, asigurarea protecţiei satului Telec de revărsarea torentului Jidanu şi protejarea cătunului Lunca de râul Bicaz.

SVSU Tarcău a intervenit cu 40 de voluntari şi 70 de cetăţeni cu 4 utilaje pentru executarea unui dig din saci de nisip în zona Macaz şi Lăcătuş de 15 ml, pentru protecţia gospodăriilor cu saci de nisip în satul Cazaci, decolmatări podeţe, deblocarea DN 15 şi sprijinirea evacuării a 62 de persoane”.

ZCH News

sursa foto: Salvamont Neamț.

 

Articolul precedentCioban și turmă de oi, salvați de viitură la Alexandru cel Bun
Articolul următorINUNDAŢII ÎN MOLDOVA Două persoane au murit! Sute de oameni evacuaţi!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.