0:00

Prima campioană la volei din provincie s-a pregătit la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“În sport, ambiţia contează în primul rând”, spunea antrenorul  Peniciliei Iaşi, Nicolae Roibescu (a antrenat până la vârsta de 80 de ani), după ce voleibalistele sale au câştigat în premieră titlul naţional, în 1970, după 19 ani de hegemonie bucureşteană. Imediat după acest triumf, care, aparţinea în premieră unei echipe din provincie, jucătoarele campioane au venit în cantonament la Piatra Neamţ, pentru a-şi încărca bateriile pentru viitoarea stagiune internă, dar mai ales pentru cea dintâi participarea în Cupa Campionilor Europeni. Nicolae Roibescu a declarat că, la baza acestui succes a stat o muncă de 9 ani, răstimp în care echipa s-a sudat, a câştigat în experienţă şi a mers din succes în succes.

“În 1963 am promovat în divizia B, în 1965 am urcat în divizia A, iar din 1966 luptăm pentru titlu. Anul acesta trebuia să reuşim, dar nu ne-a fost deloc uşor: am răzbit în 8 întâlniri cu Dinamo şi Rapid, dintre care 6 pe terenul lor. Înaintea partidei hotărâtoare cu Dinamo le-am spus fetelor că trebuie să învingem şi am învins. A fost o ambiţie specială şi în sport ambiţia contează în primul rând – şi în ceea ce priveşte sportivul, şi în ceea ce priveşte antrenorul. Echipa pe care am format-o acum sunt sigur că va rezista ritmului intens de pregătire impus de înalta performanţă încă 4-5 ani, media de vârstă fiind în jur de 24 de ani”.

Exigenţa este cheia succesului

Recunoscut ca un antrenor de-o mare severitate, Nicolae Roibescu a afirmat că această “asprime” reprezintă de multe ori cheia succesului.

“Prin severitate în sport, se înţelege mai ales pasiune la antrenamente. Când observ că în sală elevele mele muncesc cum vreau eu, în afara sălii sunt nevoit să fac unele concesii, dar nu din acelea care să intre în conflict cu viaţa sportivă. Mai presus ca oriunde, însă, aici în sală exigenţa este cheia succesului. La antrenamente lucrez la formarea unui sportive complexe – îmi planific cicluri de antrenamente pentru un anumit procedeu tehnic sau tactic şi nu trec mai departe până nu realizez ceea ce am dorit iniţial”.

Nicolae Roibescu voia ca şi-n ediţia următoare Penicilina să devină campioană (lucru care s-a şi întâmplat) şi să aibă o comportare meritorie în Cupa Campionilor Europeni. Jocurile europene din turul doi dorea să le desfăşoare la Piatra Neamţ, în sala “Ceahlăul” întrucât, “în primul rând sala din Iaşi e în construcţie; apoi aici la Piatra Neamţ ne-am desfăşurat majoritatea pregătirilor şi ne simţim ca acasă. În plus, câteva din jucătoare provin din acest centru voleibalistic recunoscut în Moldova pentru sportivii pe care i-a format de-a lungul anilor: Ana Chiriţescu, Lucia Dobrescu şi Florentina Itu-Demetriu – prima activând la Iaşi din 1964, celelalte două din 1966”. (Cristian Livescu, Ceahlăul, vineri, 28 august 1970)

Ana MOISE

Articolul precedentEPOCA DE PIATRA NEAMȚ
Articolul următorCând americanii au venit la Piatra Neamţ