pietricica turism

Nemțenii care au peste 16 ani și vor să se implice ca voluntari pentru a fi alături de 40 de copii instituționalizați se pot înscrie în programul educațional „Ajungem Mari”. Înscrierea se face până pe 20 august 2019, prin completarea unui formular online pe site-ul www.ajungemmari.ro, la secțiunea Devino Voluntar.

Asociația Lindenfeld, care derulează de câțiva ani acest program în județul Neamț, a demarat selecția a 25 de voluntari care să fie alături de copiii din orfelinate în următorul an școlar. Cei care doresc să-i ajute la lecții pe acești copii, într-un program de 3 ore pe săptămână, timp de 8 luni, nu au nevoie de experiență, fiindcă mai întâi vor urma un curs de 8 ore de inițiere în metode de lucru cu copiii cu traumă. Mai importantă este deschiderea umană naturală a voluntarilor spre copii care nu au șansa unei familii. „Important e să vii cu inima deschisă, să îi cunoști și să îi accepți pe copii așa cum sunt. Abia după ce se creează o relație, voluntarii își pot seta obiective de învățare. Sunt copii sensibili și minunați, cu răni mari în suflet, iar după toate experiențele triste prin care au trecut, ei își doresc în primul rând acceptare și prietenie” spune Iarina Taban, fondatoarea programului.

„Ajungem Mari” are ca scop sprijinirea copiilor din centrele de plasament pe termen lung. După cei cinci ani de când funcționează sistemul cu voluntari, s-a observat că acești copii din centre se simt atrași și învață mai ușor de la prietenii lor. Cu unii dintre copii se lucrează încă de la început. Voluntarii sunt împărțiți în echipe de 2-3 la grupe de 3-6 copii pentru pregătire școlară, ședințe de recuperare, ateliere de cunoștințe generale și ateliere creative. Programul se derulează în 24 de județe și în București, pentru 2.200 de copii instituționalizați și din medii defavorizate. (C.I.)