pietricica turism

Consiliul Județean Neamț a fixat prețurile medii ale produselor agricole pentru anul 2015, prețuri care vor sta la baza stabilirii venitului brut, adică la evaluarea în lei a arendei achitate în natură. Măsura, impusă de Codul Fiscal, trebuie luată la nivelul consiliilor județene, pornind de la propunerile înainte de direcțiile agricole județene, dar înainte de începerea anului fiscal. Cum, la Neamț, cei de la Direcția Agricolă s-au mișcat mai încet decât ar fi vrut CJ, consilierul Vasile Nica a preluat inițiativa și a venit cu o variantă de prețuri. Pe 9 decembrie, acesta a depus la consiliu hârtiile, după ce, în prealabil, s-a consultat cu societățile comerciale cu profil agricol. Prețurile propuse erau ușor în favoarea agricultorilor (0,55 lei/kg la grâu, orz boabe, orzoaică boabe, ovăz boabe; 0,40 lei/kg pentru porumb boabe; 0,90 lei/kg floarea-soarelui; 7 lei/kg fasole boabe; 0,40 lei/kg cartofi; 1 leu/ kg rapiță pentru ulei; 0,15 lei/kg sfeclă de zahăr; 1,35 lei/kg soia; 0,80 lei/kg struguri de vin; 1,50 lei/kg cireșe și vișine; 1,15 lei/kg mere; 0,50 lei fânuri perene și 3 lei/kg zahăr tos).

Directorul economic al CJ Neamț, Neculai Cojocaru, a atras atenția însă că în Codul Fiscal se precizează expres că, atunci când arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza prețurilor medii stabilite ”pe baza propunerilor direcției pentru agricultură”, care le-a trimis pe 10 decembrie și pe care Consiliul Județean și le-a însușit, în ședința de pe 12 decembrie. Sunt ușor diferite de propunerile agricultorilor, la nivel de câțiva bani: 0,50 lei kg grâu; 0,49 lei kg orz boabe; 0,45 kg de orzoaică boabe; 0,51 kg de ovăz boabe; 0,37 kg porumb boabe; 0,89lei kg floarea-soarelui; 4 lei kg fasole boabe; 40 de bani kg cartofi de consum; 1,09 lei kg rapiță pentru ulei; 0,11 kg sfeclă de zahăr; 1 leu kg soia; 1 leu kg struguri de vin; 2 lei kg de cireșe și vișine; 1,20 lei kg mere; 15 bani la fânuri- perene și 2,10 lei kg zahăr tos. (D.O.)