0:00

Preţul nesimţirii – 120.000 lei. Achită Hidroelectrica, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* covorul tradiţional de peturi a început deja să se îngroaşe pe Lacul Bicaz
* anul trecut firma lui Viorel Munteanu – unul dintre principalii martori din dosarul Elodia – a încasat 65.000 de lei pentru două acţiuni de igienizare
* şeful Gărzii de Mediu va face verificări abia în aprilie, când are tematică de control

Ca în fiecare an, tradiţionalul covor de peturi a început deja să se îngroaşe pe Lacul Bicaz. Ne-am obişnuit să dăm vina pe harnicii proprietari de pensiuni din judeţul Suceava, care încep să măture în bătătură de cum dă colţul ierbii, dar nici nemţenii noştri nu sunt mai prejos. Unora dintre ei li se pare foare convenabil să adune maldărul de gunoaie pe malul apei şi să aştepte viiturile de primăvară care „rezolvă problema”. Deja ştiu că nu are cine să-i amendeze, pentru că instituţiile cu atribuţii de control au plan de acţiune de prin aprilie încolo. Timp suficient pentru ca „peisajul turistic” numai bun să rupă gura oricărui târg de profil, să devină cât se poate de „atractiv”.

Hidroelectrica, instituţia obligată să aibă grijă de luciul apei, a scos anul trecut din buzunar exact 65.021, 38 de lei pentru două acţiuni de igienizare, una în aprilie şi cealaltă în septembrie. Firma care a făcut operaţiunile este SC Rotmark SRL Bicaz, care aparţine lui Viorel Munteanu, unul dintre principalii martori în dosarul dispariţiei Elodiei de Neamţ, o tânără care i-a fost angajată şi mai mult decât atât. Romică Grigoriu, directorul Hidroelectrica Neamţ, spune că firma lui Viorel Munteanu a adunat, în 2013, 14 tone de peturi. „Prietenii” lui Munteanu spun că toată vara anului trecut, la fel ca şi în anii precedenţi, când tot Rotmarkt s-a ocupat cu igienizarea lacului, s-au strâns „ceva” peturi, dar tot a rămas, în zona barajului, un covor de plastic pe tot parcursul sezonului turistic. Anul acesta Hidroelectrica aproape a dublat suma şi a pregătit 120.000 de lei pentru curăţenie, dar încă nu a stabilit cu cine va lucra. „Cert este că nu lucrăm cu înotători, ci doar cu o firmă care are barca şi dotările necesare”, a precizat Romică Grigoriu. Iar Viorel Munteanu are nu bărci, ci vapoare. Plus experienţă de ani de zile în colaborarea fructuoasă cu Hidroelectrica.

Directorul Grigoriu mai spune că nu doar instituţia pe care o conduce are responsabilităţi în domeniul curăţării lacului, ci şi Sistemul de Gospodărire a Apelor, precum şi Garda de Mediu.

„Noi avem atribuţii, dar doar în amonte, la lucrările noastre, pe afluenţii Bistriţei”, a declarat Ioan Păvăleanu, directorul SGA Neamţ. „Problema de fond este modul în care se face salubrizarea localităţilor, deci discutăm despre civilizaţie şi despre educaţie până la urmă. Am făcut programe cu primăriile, dar problema de fond rămâne faptul că prea puţini fac curăţenie şi prea mulţi fac mizerie”.

Cât despre Garda de Mediu Neamţ, după cum ne-a declarat Iftimie Petrariu, şeful instituţiei, abia în aprilie o să fie tematică de control şi, implicit, luna viitoare vor începe verificările în teren. Până atunci ne sufocă munţii de plastic, instituţiile de plastic, oamenii de plastic…

Cristina MIRCEA

Articolul precedentPași spre succes la Târgu-Neamț
Articolul următorCJ vrea înapoi banii de la fotbal