politie masinaÎn condiţii de caniculă, cu pauze de 10 minute la fiecare oră şi cu apa minerală asigurată de angajator la purtător, poliţiştii din judeţele Moldovei continuă şi astăzi, 19 iulie, acţiunile de “descurajare și combatere a faptelor de natură penală sau contravenţională”. Primii luaţi în vizor sunt participanţii la trafic, dar nu scapă de controale nici comercianţii din pieţe şi târguri şi nici cei care au baruri şi discoteci, mai cu seamă dacă au aparate pentru jocuri de noroc în dotare. În urma acţiunilor de sâmbătă, din toate judeţele au fost raportate sute de amenzi şi teci de dosare penale.

Neamţ: Evaziune la casa de amanet

Poliţiştii nemţeni au aplicat 105 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 28.500 lei şi au confiscat bunuri de aproape 700 de lei. Polițiști rutieri au fost prezenți în trafic acționând în principal pentru combaterea vitezei excesive și a consumul de băuturi alcoolice la volan, fapt pentru care au reținut 9 permise de conducere, dintre care 8 pentru conducere sub influența alcoolului și au retras un certificat de înmatriculare.

Ofiţerii de investigare a criminalității economice și polițiștii de la Secția Rurală Gârcina au descoperit că o femeie de 40 de ani, în calitate de angajată a unei case de amanet din Piatra Neamț a acordat unor persoane suma de circa 37.000 de lei prin încheierea de contracte de amanet, operațiune realizată în mod fictiv în actele de contabilitate. În cauză s-a deschis dosar penal pentru evaziune fiscală.

Botoşani: Afaceri negre în cluburi de noapte

Poliţiştii din judeţul Botoşani au constatat 21 de infrațiuni din care 10 economice, şi au aplicat 246 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 190.365 lei. În total s-au făcut 207 controale (în pieţe, târguri, baruri, etc.) şi au fost verificaţi 121 de agenţi economici. De asemenea, s-a dispus confiscarea de mărfuri şi sume de bani, în valoare de peste 10.000 lei.

„În noaptea de 17 spre 18 iulie, echipe mixte formate din poliţişti de investigare a criminalităţii economice şi investigaţii criminale, însoţiţi de inspectori fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Botoşani, au efectuat verificări la punctele de lucru a trei societăţi comerciale care desfăşoară activităţi de natura barurilor şi cluburilor de noapte din municipiul Botoşani, ocazie cu care s-a constatat că toţi cei trei operatori economici se sustrag de la plata obligaţiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile ca urmare a încălcării prevederilor Codului fiscal şi Normelor de aplicare a acestuia referitoare la organizarea şi conducerea evidenţei contabile corespunzătoare acestui tip de activităţi”, se arată în comunicatul de presă al IPJ Botoşani.

În toate cele trei cazuri au fost întocmite acte procedurale de sesizare din oficiu, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Bacău: Arme fără autorizaţie şi un prejudiciu de 8 milioane de lei

În judeţul Bacău, după verificarea a 75 de societăţi comerciale, poliţiştii au întocmit 12 dosare penale, în care s-a dispus indisponibilizarea de bunuri în valoare de 30.655 lei. De asemenea au fost aplicate 449 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 144.338 lei şi s-a dispus ridicarea în vederea confiscării de bani şi bunuri în valoare de 22.626 lei.

A fost depistat în flagrant un bărbat de 40 ani, din comuna Caşin, în timp ce conducea o autoutilitară, încărcată cu 4.000 kg. porumb boabe, fără documente de provenienţă. Şoferul a fost amendat, iar marfa confiscată. Alţi trei bărbaţi, unul de 37 de ani din Oneşti, unul de 64 de ani din comuna Caşin şi unul de 55 de ani din comuna Dofteana, au fost prinşi că deţineau ilegal arme neletale, supuse autorizări. Toţi trei sunt cercetaţi pentru nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, iar armele au fost ridicate. Dar cel mai important dosar este tot unul de natură economică.

“Poliţiştii din cadrul serviciului de investigarea criminalităţii economice au finalizat cercetările într-un dosar penal privind mai multe persoane salariaţi ai unei societăţi, care în perioada 2007-2009, au folosit creditul societăţii în interes personal, au înşelat mai multi deţinători de acţiuni prin tranzacţionarea acţiunilor acestora fără acordul lor, inducând în eroare pe aceştia prin întocmirea de portofolii fictive, au evidenţiat în actele contabile cheltuieli ce nu aveau la bază operaţiuni reale şi au folosit în interes personal bunurile societăţii cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, prejudiciul creat fiind în valoare totală de 7.905.000 lei”, se arată în comunicatul IPJ Bacău.

“S-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune, spălare de bani, delapidare, folosirea bunurilor societăţii în scop personal, fals în înscrisuri sub semnătura privată şi neglijenţă în serviciu. În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii în sumă de 3.580.000 lei, doi dintre inculpaţi fiind cercetaţi sub control judiciar”.

Suceava: Ţigări de contrabandă confiscate cu tot cu maşină

Ca de obicei, poliţiştii suceveni au avut bătăi de cap cu traficanţii de ţigări de contrabandă şi au prins unul în timp de transporta, cu maşina personală, 597 de pachete de țigări de proveniență extracomunitară, fără documente legale, în valoare totală de 7.164 lei. Atât maşina, cât și țigările au fost indisponibilizate.

În total, au fost verificate 162 de societăți comerciale, persoane fizice autorizate şi întreprinderi individuale, au fost constatate 3 infracţiuni, au fost aplicate 65 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 242.000 lei şi au fost confiscate bunuri în valoare totală de 9.456 lei.

Articolul precedentTragedii de week-end
Articolul următorMaşină răsturnată la Vânători, victimă inconştientă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.