PNL Piatra Neamţ a ieșit public astăzi, 27 octombrie, în ceea ce s-a dorit a fi o dare de seamă cu privire la activitatea proprie, dar și o critică la adresa celorlalți, din PSD și ALDE.

Subiectele principale au fost alegerile interne – PNL Piatra Neamț și-a stabilit structurile de conducere și președinții organizațiilor de tineret, de femei, de seniori și de business -, creionarea priorităților primăriei pentru ca lucrările să fie prinse în bugetul pe 2018 al municipiului Piatra Neamț, societățile Consiliului Local și serviciile publice prestate în Piatra Neamț sub tutela primăriei – despre care puteți citi mai multe aici -, chestiuni din sistemul de învățământ, noutăți de la Publiserv și, nu în ultimul rând, Piața Centrală și redeschiderea ei.

În ordinea prezentată de Dragoș Chitic et Comp., alegerile interne au fost primele: ”În urma acestor alegeri s-au validat preşedinţii celor patru organizaţii interne precum şi echipele de conducere cu rol foarte important în cadrul organizaţiei locale. Astfel, în urma alegerilor președinte la OFL este d-na Aurora Ene, la OPV3, dnul Mihai Bîrliba, la OTL, dnul Adrian Olariu, iar la OOAF, dnul Mihai Vornicu. Continuăm să ne organizam până la fiecare OSV în parte, reevaluăm preşedinţii de OSV şi organizăm alegeri la nivelul fiecărei organizaţii de secţie de votare. Uşa PNL Piatra Neamţ este deschisă pentru noi membri şi mă bucură faptul că aproape la fiecare şedinţă a organizaţiei municipale validăm adeziuni de noi membri. Afirm cu toată convingerea că PNL Piatra Neamţ este în continuare cea mai puternică şi mai bine organizată structură politică locală din Piatra Neamţ, care îmbină cu succes activitatea politică cu partea administrativă”, a declarat Dragoș Chitic, președintele PNL Piatra Neamț.
Priorităție și serviciile publice au urmat, îndeaproape: ”Programul Piatra Neamţ 2020 este în atenţia organizaţiei în această perioadă pentru că în fiecare an trebuie realizată o etapă, astfel acum stabilim ce vom face în 2018. Colegii mei au cules din teren informaţii despre nevoile oraşului şi ale cetăţenilor, iar cele care pot fi realizate sau sunt de competenţa administraţie locale vor fi prinse în agenda anului următor. Am actualizat domeniile administrative de care se ocupă fiecare consilier local PNL, adaptate schimbărilor care au avut loc în Consiliul Local şi colegii mei deja şi-au preluat deja cu seriozitate sarcinile. Ne-am propus o analiză foarte atentă a contractelor de servicii externalizate și mă refer aici la colectarea deşeurilor, administrarea ştrandului municipal, a cimitirelor, a parcărilor publice, a Sălii Polivalente, a locuinţelor publice, a clădirii Forum Center şi vom interveni acolo unde este cazul cu măsuri concrete pentru îmbunătăţirea acestor servicii. Cetăţenii oraşului trebuie să simtă că echipa liberală de la Piatra Neamţ şi-a propus un alt mod de abordare a politicii, în strânsă legătură cu administraţia locală, aplicată pe rezolvarea problemelor locuitorilor acestui oraş. Societățile Consiliului Local funcţionează astăzi mult mai bine, iar după schimbarea conducerii la Publiserv şi LocativServ s-a produs o îmbunătăţire vizibilă a funcţionării acestora cu efecte vizibile pentru pietreni”.

* Publiserv și Facebook

În primul rând, am demarat implementarea şi certificarea noului sistem intern managerial al calităţii cât şi al mediului ISO 9001/2015 şi ISO 14001/2015 și implementarea sistemului de control intern managerial. Ne dorim să reducem cât mai mult externalizarea lucrărilor şi a serviciilor către terţi, de aceea am început reînnoirea parcului auto. Astfel, suntem în procedură de achiziție pentru două autobasculante, cele din parcul nostru auto fiind foarte vechi, respectiv din anii ‘70. Pentru prima dată în ultimii ani, în sezonul rece, niciun angajat nu va fi disponibilizat. Este extrem de important pentru noi ca angajații acestei societăți să aibă siguranța unui loc de muncă sigur, nu sezonier. Păstrând angajații, vom efectua lucrări de reparaţie atât la locurile de joacă, la mobilierul stradal, cât și borduri şi trotuare din pavele și pe timpul iernii, atât cât ne vor permite temperaturile. Mai mult decât atât, în această iarnă dorim să ne apucăm de producţie și mă refer aici la mobilier stradal și pentru locurile de joacă. Prin diversificarea activității, vom aduce un plus valoare atât societăţii, cât şi municipiului Piatra Neamț. Activitatea Publiserv este una transparentă și ne aflăm într-o permanentă comunicare cu cetățenii. Sesizările lor ajung la noi prin toate căile de comunicare și fiecare este analizată și dată în lucru. În ultima perioadă, am devenit foarte activi pe Facebook, nu pentru a ne face reclamă, ci tocmai pentru a prezenta lucrările executate de noi. Am ales această modalitate, tocmai pentru că este un instrument la îndemâna multor persoane. Pe pagina noastră primim și laude și critici, dar cel mai important cetățenii pot trimite solicitări foarte ușor. Pot spune că Publiserv SA se află într-un continuu proces de reabilitare şi dezvoltare, atât din punct de vedere tehnic, cât şi uman”, a declarat Valentin Ciobanu, directorul Publiserv SA.

* Profesorii, sindicatele și guvernarea

În România, învățământul reprezintă prioritate națională. Am citat din Legea educației naționale nr. 1 din 2011, art. 2, al. 7. PSD a invocat deseori în campania electorală din toamna anului trecut acest precept, dar a uitat repede de el, atât în legătură cu profesorii, dar și cu beneficiarii direcți ai actului educațional-elevii. Prin Legea nr. 250 din 21 decembrie 2016, de aprobare a unei ordonanțe privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, începând cu 1 ianuarie 2017, PSD a introdus o modificare la textul elaborat de guvernul Cioloș, înghețând cuantumul gradației de merit și al indemnizației de diriginte la nivelul lunii decembrie 2016. Prin această măsură, creșterea de 15% a însemnat în realitate mai puțin de 10%. Este prima palmă dată cadrelor didactice de către guvernarea PSD-ALDE, chiar în momentele de euforie determinate de câștigarea alegerilor. La jumătatea acestui an, PSD și-a amintit de faptul că a câștigat alegerile generale cu promisiuni deșarte și, pe cale de consecință, inițiază, susține și aprobă Legea nr. 153 din 28 iunie 2017, lege care reglementează salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Profesorii primesc o a doua palmă, deoarece pe o scară a coeficienților de salarizare de la 1 la 12, ei sunt plasați între 1 și 2,21. Asta da recunoaștere a importanței educației pentru viitorul și prosperitatea României. Potrivit legii invocate, pentru perioada iulie – decembrie 2017 salariile sunt înghețate la nivelul lunii iunie 2017. Lipsa normelor de aplicare a Legii 153 a creat un adevărat haos, concretizat prin situații contradictorii, sau chiar încălcări grave ale Legii Educației nr. 1 din 2011: salarii diferite pentru profesori care îndeplinesc aceleași condiții de încadrare, adică sunt plasați în interiorul aceleiași gradații, sau schimbarea modului de calcul la plata cu ora, în sensul reducerii cuantumului orar. Nu ni s-a dat, ci ni s-a luat. Atragem atenția celor din conducerea ISJ Neamț, a Ministerului Educației, să respecte legea, să vină urgent cu precizări și norme de aplicare a Legii 153, să revadă aplicația privind salarizarea, aplicație construită aproape diabolic, și de care se folosesc în explicații cei din PSD și ALDE.Și cel mai grav este că sindicatele, din reprezentanți ai profesorilor în dialogul cu guvernul, se comportă ca o anexă a coaliției de guvernare. PNL consideră că este nevoie urgent de un act normativ care să reglementeze modul de calcul al drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic încadrat în sistem de cumul sau de plata cu ora, sau care să stabilească calculul sporurilor și indemnizațiilor specifice personalului didactic.
PSD nu i-a uitat nici pe beneficiarii procesului de educație, pe elevi. Ne referim la elevii din clasele a XII-a, beneficiari ai alocației de stat pentru copii, un drept reglementat prin Legea 61 din 1993, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 166 din 2012. Elevii înscriși în clasa a XII-a în anul școlar 2017-2018 și care au împlinit vârsta de 18 ani, nu au mai primit alocația lunară din luna mai. Înțelegem că PSD și ALDE nu pot onora promisiunile fantasmagorice din programul de guvernare, dar este ilegal să se folosească de banii copiilor pentru a-și acoperi găuri din buget. ISJ Neamț avea obligația de a transmite lunar agențiilor teritoriale situația tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani și care nu mai frecventează școala, iar până la data de 1 octombrie a fiecărui an școlar situația centralizatoare privind elevii înscriși în anul școlar curent. Abia în cursul acestei luni a fost transmisă situația la care ne-am referit, ceea ce înseamnă încălcarea legii, și cel mai probabil amânarea plății drepturilor ce li se cuvin până la începutul lui 2018. Aceasta este guvernarea PSD-ALDE, realizată într-un dispreț total față de lege și față de cetățeni. Și pentru a avea imaginea unei guvernări bazate pe minciună și manipulare, să amintim aici și două inițiative legislative, una dintre ele aruncând școala românească cu 27 de ani în urmă. Avem în vedere proiectul privind Legea manualului școlar, de fapt Legea manualului unic. Din dezbaterile purtate cu elevi și profesori a rezultat că cei mai mulți dintre ei consideră această idee potrivită sistemelor totalitariste și corupte, nicidecum României anului 2017. Manualul unic este anacronic și riscă să ne îndepărteze și mai mult de țările cu sisteme performante de învățământ, bazate pe strategia alternativelor educaționale la nivelul predării și evaluării. Același populism patentat în guvernarea Ponta îl regăsim și în acest proiect la art.7, care reglementează modul de prezentare a manualului: letric, în format PDF și în variantă digitală interactivă; cel letric va fi achiziționat la solicitarea scrisă a elevului, părintelui,profesorului, cel în format PDF va fi multiplicat cel mai probabil pe banii părinților și ai profesorilor, iar cel digital va fi folosit cu ajutorul „tabletelor primite de elevi în timpul guvernării Ponta”. Este clar că PNL nu va vota un astfel de proiect, expresie a amatorismului și incompetenței celui care ocupă nemeritat un portofoliu deţinut în trecut de mari reformatori și creatori de școală românească de învățătură. Al doilea proiect, Legea privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului, are două articole. Unul dintre acestea, prin derogare de la art. 104 din Legea Educației nr.1 din 2011, prevede că începând cu 1 ianuarie 2018 plata salariilor personalului din învățământ se va face prin credite bugetare cuprinse în bugetul Ministerului Educației Naționale, care vor fi repartizate către inspectoratele școlare și de aici către școli. Este clar că avem de-a face cu o măsură tipică PSD de centralizare și control politic al resurselor și oamenilor. Al doilea articol reprezintă a treia palmă dată profesorilor: plata drepturilor bănești rezultate din hotărârile judecătorești definitive și executorii până la data de 31 decembrie 2017, se va face eșalonat începând cu 1 ianuarie 2018 și până în 2022, când cel mai probabil PSD nu va mai fi la guvernare, derobându-se astfel de orice responsabilitate și uitând că prin programul de guvernare se angajase ca în 2017 să achite integral sumele datorate profesorilor în valoare de aproximativ un miliard de lei. Este clar că trebuie pus capăt experiențelor nefericite din sistemul de educație, printr-o lege care să asigure o anumită stabilitate pe termen mediu și lung. La aceasta ar trebui adăugate alte acte normative care să reglementeze domenii și subdomenii conexe. În acest sens, PNL a pregătit un pachet de legi ce vizează domeniul educației, precum: înlocuirea programului „Cornul și laptele” cu un pachet alimentar diversificat, în scopul de a sprijini alimentația sănătoasă, de a descuraja abandonul școlar, de a reduce risipa de alimente; generalizarea programului „Școală după Școală”, prin acordarea unui tichet valoric; proiectul „Bursa investitorului”, care vizează acordarea de facilități pentru investitorii care sprijină învățământul profesional; bacalaureat diferențiat în funcție de traseul educațional. Pe plan local, în perioada imediat următoare Organizaţia PNL Piatra Neamț, prin grupul de consilieri, își propune în domeniul educației cel puțin trei obiective: să sprijine în continuare inițiativa primarului de recunoaștere și răsplată a performerilor din zona educației, prin identificarea elevilor și profesorilor merituoși; implicarea în refacerea spațiilor de joacă din incinta sau zona proximă a creșelor și grădinițelor; identificarea nevoilor reale ale școlilor și liceelor în ceea ce privește lucrările de reparații dar și achizițiile de bunuri și servicii, pentru a fi cuprinse în mod corect, echitabil în proiectul de buget pentru anul 2018”, a declarat Mihai Obreja, consilier local PNL.

* Piața Centrală și deschiderea ei

Am identificat toate problemele care trebuie rezolvate, am stabilit echipa care se ocupă, cu responsabilităţi clare pentru fiecare în parte, am demarat şi parcurs paşii procedurali. La fiecare două zile, echipa îmi raportează stadiul rezolvării fiecărei probleme, pentru a interveni acolo unde sunt blocaje şi a lua deciziile necesare. Accentuez faptul că va fi un proces foarte transparent de repartizare a spaţiilor.

Dacă mai e cineva care crede că ar putea obţine un spaţiu în piaţă altfel decât prin procedura legală stabilită, îl rog să uite!

Vom fi foarte atenţi la respectarea procentului de minim 40% producători, valabil pentru zona de tarabe, dar îmi doresc şi în celelalte spaţii să fie prezenţi cât mai mult producători autohtoni. Oamenii trebuie să găsească în piaţă produse româneşti, pe care să le cumpere direct de la cei care le produc. Dacă nu apar alte complicaţii, cum ar fi procedura de licitaţie, încă nefinalizată, sau probleme ascunse ale construcţiei, în a doua parte a lunii noiembrie vom putea merge la cumpărături în Piața Centrală, deşi se putea, dacă nu intervenea politicul, să fi făcut acest lucru încă din primăvara acestui an”, a declarat Dragoș Chitic. (ZCH News)

Articolul precedentBăuți și bătuți aduși la UPU, de Sfântul Dumitru
Articolul următorANM avertizează: Pregătiţi-vă de ninsoare!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.