0:00

Premierul Nicolae Ciucă: Se renunță la coborârea pragului la 500.000 euro pentru microîntreprinderi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO nouă ordonanță de urgență intră în dezbaterea Guvernului la ședința de astăzi, 17 decembrie. Proiectul, pus în dezbatere publică azi noapte, nu mai conține coborârea pragului de încadrare la microîntreprinderi de la 1.000.000 euro, la 500.000 euro.

Înainte de a începe ședința, premierul Nicolae Ciucă a precizat că „am văzut o serie de dezbateri generate pe tema coborârii, începând cu 1 ianuarie 2022, a plafonului de încadrare ca microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro, aș dori să clarific de pe acum acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și devolta și consolida afacerile cinstit. Nu trebuie taxați suplimentar și am discutat și analizat, vom respecta prevederile aplicării codului fiscal”.

Alte măsuri fiscale ce se doresc a fi adoptate se referă la reincriminarea evaziunii fiscale cu stopaj la sursă. Proiectul prevede închisoarea de 1 la 5 ani pentru depășirea termenului de 60 de zile la plata contribuțiilor fiscale și a impozitelor. În cazul când prejudiciul de până în 100.000 euro este achitat integral, inclusiv în cursul judecății, se poate aplica amenda. Achitarea unui prejudiciu de până la 50.000 euro este sancționat doar cu amendă.

A rămas și prevederea potrivit căreia pensionarii cu venituri de la 4.000 lei în sus trebuie să achite contribuții de asigurări sociale de sănătate.

În același timp, se propune TVA de 5% pentru energia termică livrată populației, școlilor, spitalelor, etc, în perioada iernii. Dar și 5% TVA la achiziția unei locuințe în valoare de la 450.000 lei și până la 700.000 lei. Se instituie registrul achiziției de locuințe cu TVA redus.

C.I.

Articolul precedentBăiețel de doi ani a suferit arsuri după ce a răsturnat un vas cu apă clocotită
Articolul următorIncendiu devastator la Dumbrăveni, proprietarii casei au ajuns la spital