0:00

Premierul Grindeanu la Piatra Neamț: Autostrada Moldova-Ardeal în faza actualizării studiului de fezabilitate, ZCH NEWS - sursa ta de informații
foto: Hotnews

Proiectul pentru autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni a fost una din temele de discuție în cadrul bilateralei România – Republica Moldova, de astăzi, 23 martie, la Piatra Neamț. Primul ministru Sorin Grindeanu a declarat că studiul de fezabilitate va fi actualizat pentru această investiție, întrucât cel inițial datează din 2011. Premierul României a anunțat pentru perioada următoare ”modificări pe investiţiile strategice”, dar a subliniat – ca să nu fie înțeles greșit – că ”nu voi schimba legi convenite cu Comisia Europeană, nu vreau să facem schimbări decât în acordul convenit cu Comisia Europeană”.

Premierul Grindeanu la Piatra Neamț: Autostrada Moldova-Ardeal în faza actualizării studiului de fezabilitate, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrimul ministru a precizat că dorința Cabinetului pe care-l conduce este ca ”toate acele termene fără sfârşit, care premerg execuţia acestei lucrări, să fie reduse la maxim”, referindu-se la studii de pre și de fezabilitate, contestații, eventuale litigii, despăgubiri, exproprieri ș.a.m.d. ”Uneori, aceste perioade sunt mai lungi decât execuţia în sine a unei lucrări. Legat de această autostradă, ministrul Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc, a prezentat în cadrul întâlnirii noastre planul pe care îl are. Ajutat şi de schimbarea legislaţiei, pe parcursul acestui an se va actualiza studiul de fezabilitate, care există din 2011. Asta se va întâmpla în perioada imediat următoare, astfel încât să putem lansa spre licitaţie proiectarea şi execuţia, în acelaşi timp, să nu facem lucruri separat. Nu vreau să dau termene, dar pot să vă spun că guvernul anterior trecuse începerea acestei investiţii pentru 2020. În niciun caz nu discutăm de termene de acest tip. Vorbim de bani europeni şi dorim să atragem cât mai mulţi. Este un domeniu prioritar. Îmi doresc să trecem de vorbe, direct la fapte. Am discutat şi astăzi, această autostradă se va lega şi cu Republica Moldova, cu Chişinău”, a declarat Sorin Grindeanu.

Potrivit ultimei variante a masterplanului de Transport aprobat, autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni va avea două segmente: Târgu Mureş – Târgu Neamţ (cu termen de finalizare 2026) și Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni (cu termen de finalizare 2020).

Gianina Buftea

Articolul precedentGALERIE FOTO Cum au luat… plasă jandarmii montani
Articolul următor14 experți într-ale cifrelor vor reprezenta județul la Naționala de Matematică
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.