aeroport iasiVineri, 27 mai, începând cu ora 9:00, va avea loc lansarea în stratosferă a primului balon meteo cu heliu, la Aeroportul Internaţional Iaşi, se anunţă într-o postare pe Facebook.

“La peste 30 de kilometri, balonul va măsura temperatura, umiditatea și magnetismul și va face câteva fotografii spectaculoase ale curburii Pământului. De asemenea, acesta va ridica în stratosferă numele tuturor celor care au vrut să se alăture proiectului și 21 grame de boabe de cafea spațială de la Jassyro. Marea surpriză a acestei călătorii va fi că la bordul nacelei va urca și primul videoclip românesc, al unei trupe foarte îndrăgite. Ghiciți despre cine este vorba? Vă așteptăm cu mic, cu mare, să ne ducem visele în stratosferă! Intrarea este liberă ca pasărea cerului. Sau ca balonul meteo”, se precizează în postarea citată.

iasi gabi dumitriu balon meteoIdeea îi aparține lui Gabi Dumitriu (foto), un tânăr ieșean pasionat de misterele spațiului cosmic.

El a fost ajutat de o echipă (un profesor, un student și un asistent universitar ) de la Universitatea “Gheorghe Asachi” Iași, care a creat un sistem de măsurare a parametrilor pomeniţi anterior.

Detalii despre acest eveniment în premieră naţională găsiţi AICI şi AICI. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: iasiinspace.ro)