Sedinta tehnica

* între timp, dă de pământ cu primarul Ștefan

Ședința tehnică de joi seară, care a marcat începutul oficial al concursurilor de călărie de la sfârșitul acestei săptămâni – Cupa MARSAT și a III-a etapă de Grand Prix al României – va rămâne cu siguranță în istorie. După ce a prezentat în rezumat situația la zi a Bazei Hipice, în prezența reprezentaților celor 19 cluburi participante și a președintelui juriului de teren, Alexandru Iavorovski, Costache Lupu s-a dezlănțuit împotriva primarului Gheorghe Ștefan, dar și a lui Dan Misăilă de la GES. Cel din urmă, cumpărătorul primului lot de teren (din cele 3 în care a fost împărțită Baza Hipică) la licitația organizată recent de ANAF, a fost în trecut un apropiat al sportului călare. La puțin timp după licitație, declarase că intenționează chiar să dezvolte programe de terapie și recuperare prin călărie pentru copiii autiști.

Fără menajamente, „patriarhul” bazei hipice din Piatra Neamț a vorbit de un atentat la adresa călăriei și bazei pregătit cu atenție în ani de zile, astfel încât terenul „să fie cumpărat de oameni din anturajul lui Gheorghe Ștefan”. Aceștia, continuă Lupu, l-au sprijinit pe Ștefan „când a făcut o moșie și o casă de afaceri din județ. Și-au împărțit județul cu sprijinul guvernelor Boc și MRU. Și-au făcut de cap”. Despre Dan Misăilă („omul primarului Ștefan”) a mai afirmat că a fost băgat la înaintare, că nu cumpără cu banii lui. Lupu nu a rămas dator nici Partidului Democrat Liberal: „PDL a lucrat mârșăvește, cu inteligență nenorocită”.

Razvan Bozan

Și a urmat un moment-unicat. Cluburile au fost invitate să protesteze contra lichidării călăriei și Bazei Hipice. Ocazia se potrivește de minune. Practic, elita călăriei din țară e în cantonament la Piatra Neamț, fiindcă săptămâna viitoare se vor desfășura Finala Campionatului Național de Seniori, Cupa TCE 3 Brazi și Trofeul Virgil Bărbuceanu. Adică 5 concursuri în două săptămâni. În aceste condiții, gazdele de la CSE vor organiza o singură paradă prin oraș, programată miercuri, 6 august, la o oră nestabilită încă, iar parada va conține acțiunea de protest. Într-o atmosferă dominată de emoție și indignare, reprezentanții cluburilor s-au apucat de întocmit liste cu sportivii care vor protesta în ținuta oficială de concurs, dar fără cai. Deschizător de „pârtie” este Răzvan Bozan („Merg la orice protest!”), fiul celebrului Alexandru Bozan care a încălecat pe Scorillo, unul dintre cei mai iubiți cai ai timpurilor moderne.

Emoția a fost cu atât mai mare cu cât se împlinesc 10 ani de la dispariția fondatorului călăriei la Piatra Neamț, colonelul Virgil Bărbuceanu. Multe dintre vedetele de atunci și acum au participat călare la înmormântare. Cu gândul la colonel, Alexandru Iavorovski, fost președinte al Federației Ecvestre Române, a numărat repede împreună cu Costache Lupu nu mai puțin de 15 concursuri de nivel de Cupă Mondială și două Balcaniade organizate în orașul nostru.

Alexandru Iavorovski si Costache Lupu

Iavorovski, amintind și cum a fost dezafectată baza de călărie a Clubului Steaua, a îndemnat la reflecție și reacție, subliniind: „Gândiți-vă că ne vom trezi fără această bază. Va fi foarte greu pentru săriturile peste obstacole. Este cea mai vizibilă bază din România”. Ștafeta intervențiilor vehemente, după un popas la Iași („Baza noastră hipică a decedat prin aceleași matrapazlâcuri și a fost porționată”), a făcut apoi un veritabil tur al țării, ideea centrală fiind: „Aici nu e vorba de un teren. E vorba de istorie”. În istorie au intrat atâția și atâția călăreți plecați de aici. Unul dintre ei, Ionuț Ursache, își va apăra săptămâna viitoare titlul de campion național câștigat anul trecut chiar la Piatra Neamț.

Viorel COSMA

2 COMENTARII

  1. Nu pot sa cred ca s-a ajuns in situatia de a se scoate la licitatie baza hipica din cauza gondolei, transportorul de aer pe cablu. Ar trebui gasite solutii pentru pastrarea bazei hipice. Daca se vinde pe bucatele unor smecheri cu bani va disparea o oaza din Piatra Neamt si in acelasi timp se vor pierde bani multi pe termen lung. Aveti idee cam cati bani cheltuie in Piatra Neamt toate delegatiile venite si care stau 2 saptamani? Ar fi o pierdere pentru oras si pentru toata lumea dezintegrarea bazei hipice un simbol al orasului. Industrie nu prea avem, turism cum sa facem daca nu atragem oameni…ce o sa ne mai ramana? Gondola! Goala! Care si aia va fi carata la fier vechi tot de un smecher cu jeep. Toti locuitorii orasului ar trebui sa sustina ideea.

  2. Asta este tragedia poporului roman: se acuza borfasii cu golanii,hotii cu smecherii. Costache Lupu a stat calare de o viata pe baza hipica,a profitat de la toate regimurile( a se citi ,,a muls”)a trecut cu nonsalanta dintr-o barca in alta( cu profiturile aferente),tot timpul subt aceeasi lozinca,nobilul sport ecvestru,defapt ,,gestionand” banii pentru organizarea de concursuri de calarie,si spatiul aferent bazei. Asta nu inseamna ca nu are dreptate cand i-si caracterizeaza adversarii-ca doar se cunosc,iau fost asociati pana nu demult.

Comments are closed.