O intervenție chirurgicală în premieră pentru România a fost realizată la Iași ieri, 12 iulie, de echipa medicală a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. N. Oblu”. O femeie, în vârstă de 68 de ani, cu o tumoră cerebrală profundă, a fost operată cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană.

Femeia s-a prezentat la spitalul de neurochirurgie din Iaşi cu dureri severe la cap și cu vărsături. După ce au examinat-o, medicii au descoperit că avea o tumoră cerebrală profundă. Robotul performant a făcut ca toată intervenția să fie mult mai ușoară decât era în mod normal. Dr. Lucian Eva, medic primar neurochirurg, managerul spitalului de neurochirurgie și șeful echipei medicale care a realizat operația, a declarat că operația putea fi realizată și fără robot, însă riscurile erau mai mari, de 20%, pe când acest robot a făcut ca riscurile să scadă sub 1%.

Cum se realizează operația

În primă fază se salvează un punct de intrare pe neuronavigaţie. Ulterior, în timpul operaţiei, neurochirurgul doar trebuie să apese un singur buton, iar acest sistem merge singur spre locul de intrare și se aliniază perfect cu acea traiectorie preoperată pregătită de medici.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ o oră și a fost una de succes. Conform medicilor, este pentru prima dată când în țară se realizează o operație cu o platformă robotizată.

Totodată, spun medicii, folosirea acestui robot scurtează și durata de spitalizare în cazul pacienţilor operaţi pe creier.

 

D.N.

Articolul precedentBătrână găsită moartă de pompieri
Articolul următorPiatra-Neamț rămâne fără un simbol vechi de 150 de ani