pietricica turism

TBC

Tuberculoza diagnosticată doar în două ore

Un echipament GeneXepert, pentru diagnosticarea rapida a tuberculozei (TB) si tuberculozei multidrog rezistente (TB-MDR) vor fi instalate, astăzi, 23 iulie, în laboratorul Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani-Neamţ. Echipamentele permit stabilirea cu precizie a diagnosticului de TB sau TB-MDR, în doar două ore, față de 4-6 luni prin metodele tradiţionale. Acest gen de echipament a mai fost instalat doar la Institutul Naţional de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“din București, astfel încât, în acest moment, sunt doar două astfel de echipamente în toată țara. Instalarea va fi urmată imediat de instruirea personalului de laborator în utilizarea acestor noi tehnici de diagnosticare rapidă. Echipamentele şi cele 2.500 de kit-uri de testare care le însoţesc au fost achiziţionate prin efortul Fundaţiei „Romanian Angel Appeal”, cu fonduri din programul “Creşterea Nivelului de Control al Tuberculozei în Romania, prin intervenţii orientate către Grupurile Sărace şi Vulnerabile”, finanţat de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

“Apar metode noi de diagnosticare a tuberculozei şi a tuberculozei multidrog rezistente, căci cercetările internaţionale în domeniu evoluează. Ne străduim să le implementăm şi în România, unde nevoia de diagnosticare rapidă este foarte mare. Continuăm să sprijinim astfel, Programul Naţional de Control al Tuberculozei care, din păcate, este încă mult subfinanţat în raport cu nevoile”, a declarat dr. Silvia Asandi, Director General al Fundaţiei „Romanian Angel Appeal”.

În România, peste 30.000 de persoane suferă, la momentul actual, de diferite forme de tuberculoză. Numai în anul 2013, 15.000 de noi cazuri au fost diagnosticate cu TB şi peste 1.100 de bolnavi au murit, conform Raportului celei mai recente misiuni de evaluare a managementului tuberculozei multidrog rezistente în România, efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) – Green Light Committee, şi conform statisticilor furnizate de Programul Naţional de Control al Tuberculozei.

Cu toate acestea, diagnosticarea tuberculozei în ţara noastră se face de cele mai multe ori cu întârziere, timp în care pacienţii sunt contagioşi şi pot răspândi boala în comunitate. Mai mult decât atât, în privinţa tuberculozei multidrog rezistente (afecţiune rezistentă la tratamentul obişnuit şi cu rată mult mai mică de vindecare) Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că aceasta este, în prezent, sub-diagnosticată în România: doar 400 de cazuri diagnosticate în 2012, faţă de 1.000 estimate de către OMS a fi numărul real de cazuri care ar trebui diagnosticate anual, în ţara noastră. Din cauza lipsei echipamentelor moderne, diagnosticarea tuberculozei şi a tuberculozei multidrog rezistente necesită o perioadă de timp ce depăşeşte 4 luni, timp în care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzător, iar pacientul poate transmite boala în familie şi comunitate. (Z.C.H.)