Prefectul Vasile Panaite a organizat, vineri, 21 iulie, o ședință pe tema vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului (cunoscutul vaccin ROR), precizează instituţia într-un comunicat de presă. La întrunire au fost convocaţi primarii localităților din Neamț, directorii unităților școlare și asistenții comunitari, dar şi reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț, Inspectoratului Școlar Județean Neamţ și Asociației Medicilor de Familie din Neamț.
„(…) Vă rog pe toți și pe fiecare din dumneavoastră, personal, să susțineți derularea campaniei de imunizare a copiilor, pentru binele lor și evitarea unei epidemii în județul nostru, dincolo de multele sarcini pe care le aveți, fără a mai pune la socoteală și perioada concediilor de odihnă. În acest context, vă aduc în atenție și faptul că suntem în plină perioadă în care se întorc acasă nemțenii care lucrează în străinătate și ai căror copii pot beneficia de vaccinare”, a declarat prefectul Vasile Panaite.
Măsurile dispuse în cadrul întrunirii de astăzi sunt următoarele:
- desemnarea unei persoane responsabile, din cadrul primăriei, care va fi direct implicată și va ține legătura cu echipa de la nivelul județului;
- sprijinirea acestei persoane care, împreună cu medicul sau medicii de familie din unitatea administrativ-teritorială, urmează să identifice toate comunitățile unde există copii nevaccinați, vulnerabile – aceasta însemnând acces dificil la serviciile medicale, populație romă, fără medic de familie;
- identificarea, acolo unde este nevoie, a locațiilor ce pot fi desemnate ca centre de vaccinare (minim două încăperi și grup sanitar cu apă curentă, frigider, două mese, 6 scaune, echipament și materiale de curățenie) și personal pentru deservirea acestor centre de vaccinare (medici, asistenți medicali disponibili, după caz);
- vor fi utilizate toate resursele existente la nivel local și județean, respectiv medici de familie, medici pediatri, medici școlari, medici de medicină generală, alți medici care își oferă sprijinul, inclusiv medici rezidenți, asistenți medicali și moașe, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari pentru romi, studenți la medicină.
24 de cazuri suspecte de rujeolă s-au aflat în atenţia medicilor nemţeni, în primul semestru al acestui an, iar 9 dintre ele au fost confirmate. „Opt dintre cazurile care au fost confirmate sunt din mediul rural, iar unul din mediul urban. Toate cazurile au fost izolate în secțiile de boli infecțioase și au fost externate vindecate, fără complicații”, mai precizează Prefectura Neamţ.
Aceeaşi instituţie mai informează că, în semestrul întâi al acestui an, au fost cartagrafiați, în vederea vaccinării ROR, 16.172 de copii cu vârste între 9 luni și 9 ani. Până în prezent s-au administrat 5.960 de doze de vaccin ROR şi „nu s-au înregistrat cazuri confirmate de reacții adverse post-vaccinale”. Stocul în județul Neamț este de 13.094 de doze din care 1.961 sunt în cabinetele medicilor de familie. (ZCH NEWS)