acc prefect 01

Marți, 14 ianuarie, a fost o zi de cumpănă pentru prefectul județului Neamț, romașcanul George Lazăr. Aflat la volanul autoturismului de serviciu, un Volkswagen Touareg, el a fost implicat, ieri dimineață, în jurul orei 09.30, într-un accident grav de circulație, în urma căruia un bărbat a murit.

Accidentul a avut loc în apropiere de Roman, cu câteva zeci de metri înainte de curba de la Felești, cunoscută ca fiind locul cu cele mai multe victime provocate de neatenția la volan. Jeep-ul condus de George Lazăr a fost lovit, frontal, de un autoturism Dacia Logan condus de un pietrean în vârstă de 64 de ani. Zona în care s-a produs nefericitul accident a fost împânzită la scurt timp de polițiștii de la rutieră, în frunte cu șeful Serviciului Rutier Neamț, comisarul șef Cezar Asandei, și de procurori criminaliști, care au făcut măsurătorile și au cules probele necesare.

„Vinovat – şoferul Loganului”

„Din primele cercetări, vinovat de producerea evenimentului se face șoferul Loganului, care s-a angajat, neregulamentar, într-o depășire, lovind în plin autoturismul de teren condus de prefectul județului Neamț, George Lazăr. Niciunul din cei doi conducători auto nu consumase băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan”, au declarat reprezentanții biroului de relații cu publicul al Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț. Ciocnirea celor două autoturisme a fost atât de puternică, încât Loganul s-a făcut praf, iar jeep-ul prefecturii a ajuns pe câmp, pe partea dreaptă a sensului de mers. De altfel, bucăți de plastic, metal, cauciuc și sticlă spartă au fost împrăștiate, pe șosea și pe câmp, la câteva zeci de metri de la locul producerii accidentului.

acc prefect 02

Prefectul la Iaşi pentru rezonanţă magnetică

Ambulanțele ajunse la fața locului le-au transportat pe cele trei victime la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Cel mai grav accidentat a fost bărbatul din Piatra Neamț, aflat la volanul Daciei Logan. Inițial, medicii au crezut că acesta a suferit, înainte de a provoca accidentul, un infarct, dat fiind faptul că starea sa de sănătate era precară în momentul în care a ajuns la Centrul de Primiri Urgențe. În ciuda eforturilor medicilor de a-l salva, bărbatul a murit, câteva minute mai târziu.

Prefectul George Lazăr și al doilea pasager din mașina condusă de prefect au fost imediat examinați de medici, fiind supuși investigațiilor la computerul tomograf. Cei doi au suferit câteva răni la nivelul capului, însă impactul violent se pare că le-a produs câteva traume și la nivelul coloanei vertebrale. Pentru a fi siguri că viața prefectului de Neamț, reprezentantul Guvernului în teritoriu, nu este pusă în pericol, medicii romașcani au decis să-l transporte pe acesta la Iași, pentru o rezonanţă magnetică care să stabilească clar gravitatea traumei de la coloană. Dat fiind faptul că, în momentul producerii accidentului, prefectul de Neamț se afla în drum spre serviciu, este foarte posibil ca reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă să deschidă o anchetă.

acc prefect 03

„În momentul în care organele de poliție vor finaliza cercetările, vom stabili exact ce măsuri vom lua. Este posibil să pornim o anchetă în cazul unui accident de muncă, întrucât domnul prefect mergea spre serviciu”, a declarat inspectorul șef al ITM Neamț, Ioan Popescu, prezent, de asemenea, la locul producerii accidentului.

Maşină de la Troleibuzul

Circulația în zona în care s-a produs impactul a fost blocată preț de aproape o oră, pe sensul de mers dinspre Roman spre Piatra Neamț coloana de mașini întinzându-se pe mai bine de 2 kilometri. Autoturismul la volanul căruia se afla prefectul județului Neamț a fost achiziționat în leasing de  SC Troleibuzul SA, dar, în baza unui contractului de comodat nr. 7469 din data de 7 decembrie 2010, prelungit în 18 decembrie 2013, a fost dat în folosința Consiliului Județean Neamț. Anul trecut, pe 8 martie, președintele Consiliului Județean Neamț și prefectul George Lazăr au încheiat un protocol privind folosirea în comun a mașinii, pentru gestionarea unor situații de urgență. Respectivul protocol a venit pe fondul inundațiilor care s-au abătut, anul trecut, în mai multe localități din județ, iar prefectul județului este și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Claudia MATEI

Alex SÎRBU

4 COMENTARII

  1. Din primele cercetari, mortul e vinovat si din ultimele la fel, ca mortul e oricum mort, Dumnezeu sa il ierte…
    Insa daca dl prefect era un pic mai atent, printr-o conduita prevantiva, putea evita impactul, pentru ca daca nu statea de vorba cu pasagerii din masina, obseva din timp intentia omului cu loganul, de a depasi cele 2 masini stationate si putea trage un pic dreapta de volan sa ii faca loc si loganului, cca incapeau doua tiruri pe acolo…
    Apoi ce cauta prefectul la volanul masinii de serviciu? Ca legea spune ca are sofer angajat… Asa se intampla daca ne-am schimbat pe cel mai bun prefect pe care l-am avut vreodata (Ilie Haralambie Mitea) si am dat intelepciunea unui om cu experienta pe elnul tineresc al unui copil care are consiliert tot pe cineva pana in 30 de ani (pasagerul din dreapta)…Nu doresc nimanui sa treaca prin ceea ce a trecut prefectorasul nostrum, dar primul lucru pe care ar trebui sa il faca atunci cand se intoarce la locul de munca ar fi sa ISI DEA DEMISIA…Altfel sa fie demis, pt ca in ciuda faptului ca nu a cantat ,,DRUMURILE NOASTRE POATE…” a incalcat legea urcandu-se la volanul unei masini de serviciu cu care face naveta intre Pt. Neamt si Roman (de unde e de loc)…

Comments are closed.