Registrul Auto Român a venit astăzi, 19 octombrie 2022, cu precizări referitoare la montarea cauciucurilor de iarnă, momentul de la care acestea devin obligatorii, dar și tipul de anvelope care sunt acceptate.
Informare oficială despre anvelopele de iarnă
”Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate cauciucurile de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați. Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii. Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o dată limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială care sunt marcate cu literele M și S, însemnând noroi și zăpadă, engl. mud and snow, sub forma M.S., sau M+S, ori M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.
Acum vă explicăm în detaliu.
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5 din 2011 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195 din 2011 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autoveculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări“, conform RAR.
Aceeași sursă mai arată faptul că denumirea “all seasons“ este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu au un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M și S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională. Instituția recomandă ca,înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură. Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului. Dacă posesorii de autovehicule respectă legislatia în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional.
(Z.C.)