0:00

Potop de sancțiuni de la ITM Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiInspectorii ITM Neamț atrag atenția că angajatorii riscă amenzi între 1.000 și 10.000 de lei dacă nu respectă dispozițiile activității în domeniul Sănătate și Securitate în Muncă (SSM). Numai în luna februarie, din cele 118 vizite efectuate de inspectorii de muncă, s-au aplicat 137 de sancțiuni contravenționale. Pe această linie, valoarea amenzilor aplicate a ajuns la 26.500 de lei. Multe, spun reprezentanții ITM, dacă iau în calcul concluziile vizitelor făcute în urmă, la firme, pe aceeași temă.

Motivele sancțiunilor sunt din cele mai diverse. ”Sunt constatări în ceea ce privește încălcări ale dispozițiilor legii care fac referire la: lipsa instruirii la locul de muncă, lipsa fișelor de instruire luate la cunoștință de către salariați, neefectuarea controlului medical periodic, nepurtarea echipamentului individual de protecție a muncii. Mai mult, s-au întâlnit cazuri când echipamentul a fost predat lucrătorilor, dar aceștia au considerat că nu e necesar să-l poarte sau, din neglijență și indolență, nu l-au folosit”, a spus Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Încălcări ale dispozițiilor legii s-au constatat și la organizarea șantierelor, în ceea ce privește delimitarea, semnalizarea locurilor de muncă, atât la săpături, cât și la lucrul la înălțime. Chiar dacă vorbim despre multe sancțiuni, dintre acestea puține se finalizează cu amenzi, pe ideea promovată de inspectorii de muncă de a face prevenție. (T. MARIAN)

Articolul precedentJudeţele Regiunii Nord-Est, campioane la înscrieri în proiectul „Let’s Be ECO!”
Articolul următorCOMUNICAT DE PRESĂ: Acţiune caritabilă a preşedintelui PSD Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.