Postul Paștelui este considerat cel mai aspru post al anului, fiind mult mai strict decât alte posturi. Acesta durează 40 de zile și reprezintă o perioadă de purificare atât trupească, cât și sufletească pentru credincioși.
Cât durează Postul Paștelui și când este dezlegarea la pește
Postul Paștelui începe astăzi, 3 martie și se încheie pe 19 aprilie, în ajunul Învierii. Aceasta amintește de postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Iisus Hristos înainte de a începe propovăduirea Evangheliei, precum și de postul lui Moise pe Muntele Sinai, când a primit Tablele Legii.
Spre deosebire de alte posturi care includ mai multe zile de dezlegare la pește, Postul Paștelui are doar două astfel de zile: 25 martie, de Buna Vestire, și 13 aprilie, de Florii. Buna Vestire marchează momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu, iar dezlegarea la pește este considerată o răsplată pentru credincioși.
„Postul este o întoarcere la ființă, o regăsire a identității noastre ca făpturi create de Dumnezeu. Într-o societate care își pierde sensul și rostul prin căutările ei periferice, în labirintul materialist al vieții care se descompune , postul este o stare de aducere aminte a faptului că suntem ființe create de Dumnezeu și că sensul și rostul nostru este transcendent, adică trece de condiționările materiei ajungând la spiritualitatea ei. Postul este o dorință a noastră de a fi cu Dumnezeu care devine o sursă de hrană și de băutură prin Sfânta Împărtășanie . Scopul postului este doar unul liturgic și în același timp și unul Teopatic, adică prin postire de anumite alimente și Hristos postește cu noi, pentru ca noi să fim mai cu El. Prin postire se sfințește întreg neamul nostru! Vă dorim un post binecuvântat spre învierea noastră din păcat și moarte, împreuna cu Cel care a biruit prin iubire de oameni, păcatul și moartea!”, a declarat pentru Mesagerul de Neamț, Petru Munteanu, preot principal al Parohiei Sfinții Voievozi din Săvinești.
Denisa POPA