0:00

Postlicealele „investesc” în Spitalul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* peste 45.000 de lei intră anual în contul Spitalului Județean din taxele impuse școlilor postliceale sanitare din Neamț

Spitalul Județean Neamț câștigă anual aproximativ 45.000 de lei din dările școlilor postliceale sanitare care își trimit elevii la practică acolo. Numai în anul școlar 2013-2014, la cea mai mare unitate sanitară din județ au ajuns peste 38.000 de lei, bani proveniți de la cei care sunt înscriși la postlicealele sanitare particulare din Neamț. De la Postliceala Sanitară de Stat din Piatra Neamț banii vin, dar în sume mult mai mici.

În timp ce postlicealele sanitare private plătesc pentru un practicant 150 de lei pe an (două stagii – câte 75 de lei pe stagiu), cea care aparține de stat trebuie să cotizeze doar 5 lei pe săptămână. Motivul invocat de reprezentanții spitalului este acela de a încuraja învățământul de stat. Cu toate acestea în cazul celor mai multe postliceale de stat finanțarea vine exclusiv din taxele de școlarizare impuse cursanților. Pentru un elev de la o școală de stat se cotizează aproximativ 50 de lei pe an. Nu puține sunt școlile care aleg să-și trimită cursanții pe secțiile Spitalului Județean.

Astfel, în semestrul I al acestui an școlar au parcurs stagiul de practică: 91 de elevi de la Centru de Studii Europene – filiala Piatra Neamț; 142 de elevi de la FEG – Piatra Neamț; 8 elevi de la Școala Moldova – Roman. În semestrul al II-lea, elevii de la Școala Moldova și-au găsit de practică în altă parte, dar, în schimb, au apărut 5 elevi de la Asociația pentru Promovarea Învățământului European – Bacău. Cea din urmă școală și-a exprimat dorința încă de anul trecut de a deschide o filială și la Bicaz. La acest număr de cursanți se mai adaugă cel puțin 200 de colegi de la Postliceala Sanitară de Stat din Piatra Neamț. Cu alte cuvinte, cel puțin 45.000 de lei colectează Spitalul Județean, anual, de la cei care se pregătesc să devină asistenți. Reprezentanții spitalului spun că banii se justifică prin  materialele sanitare folosite pentru învățarea celor care fac practică și cu efortul susținut al cadrelor sanitare care supraveghează și coordonează activitatea „postliceenilor”. (M. TEODOROF)

Articolul precedentBACALAUREAT 2014 / Înscrieri pentru sesiunea „tomnatică”
Articolul următor… pe scurt …