Muzeul de Etnografie Piatra Neamț este gazda unei expoziții ce se vrea o pledoarie pentru hârtie și scrisul de mână dar și portul tradițional din țara noastră. Manifestare intitulată “Portul popular românesc reprezentat pe cărțile poștale“ este deschisă publicului larg până la data de 31 august 2023.

Portul popular românesc reprezentat pe cărțile poștale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Complexul Muzeal Național Neamț și cunoscutul colecționar pietrean Constantin Pațilea propun o foto-expoziție care cuprinde reproduceri după 95 de cărți poștale ilustrate ce reprezintă portul popular din județul Neamț, Bucovina, Moldova, apoi din celelalte teritorii românești, de dinainte și de după 1918. Reproducerile după litografii sau fotografii de epocă (cum sunt cele realizate de Alexandru Bellu) prezintă frumoase costume tradiționale, monumente, diverse sărbători, munci agricole, fragmente de viață cotidiană dintr-o lume apusă. Vă invităm să citiți mesajele scrise în română, franceză sau germană, într-o caligrafie frumoasă și să remarcați limbajul epocii“, anunță muzeograful Florentina Buzenschi.

Primele cărți poștale ilustrate românești au apărut acum aproape 130 de ani (1894), cu ocazia Expoziției Cooperatorilor Români, deschisă în Grădina Cișmigiu, din București. Cele trei tipuri editate atunci, în culorile steagului național, aveau dimensiunile de 141 mm/90 mm, ilustrator fiind Constantin Jiquidi. Imaginea reprezenta, în prim plan o femeie în port popular, în plan secundar fiind pavilionul expozițional. Următoarele cărți poștale au fost reunite sub titlulurile „Salutări din București”, „Salutări din Sinaia” și „Salutări din România”, „souvenir (…)” din diverse localități.

Portul popular românesc reprezentat pe cărțile poștale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mesajul expeditorului era transmis pe față, pe verso se adăuga timbrul și se scriau numele și adresa destinatarului. Acest tip de corespondență, dincolo de a transmite în scris informații, urări, cu salutări, prezenta imagini urbane sau rurale, era un important mijloc de promovare turistică, de publicitate. De-a lungul timpului, fotografii cu mari personalități, precum membrii familiei regale a României, au fost reproduse pe astfel de tipărituri care au circulat în țară și în străinătate.

(G.S.)

Articolul precedentAccident la Pângărați, un minor a fost rănit
Articolul următorLansare de carte la Biblioteca Județeană: “Povestiri adevărate. Memorii” – Ioan Scurtu
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.