Pompierii avertizează: spitalele din Neamț prezintă nereguli importante, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiControalele de fond efectuate în primele trei luni ale acestui an de către inspectorii ISU Neamț au scos la iveală o mulțime de nereguli, 65, în toate spitalele din județ: Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul Orășenesc „Sfântul Ierarh Nicolae” Bicaz, Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani și Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman.

Verificările au vizat respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor,  instruirea personalului de pe fiecare secție, modul de acțiune în cazul producerii unei situații de urgență, prima intervenție și evacuarea persoanelor. Colonel Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț, a prezentat rezultatul acestor controale în cadrul conferinței de presă de ieri, 14 aprilie.

Amenzi de peste 60.000 de lei pentru lipsa autorizațiilor

Cele mai grave nereguli pentru riscuri grave asumate au fost sancționate cu amenzi ce totalizează 62.500 de lei.

Pompierii avertizează: spitalele din Neamț prezintă nereguli importante, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Au fost constatate 65 de nereguli, 5 dintre acestea fiind soluționate pe timpul controlului, iar 50 fiind sancționate cu 46 avertismente și 4 amenzi care au vizat următoarele deficiențe: o amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru punerea parțială în funcțiune, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, a secției Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. O amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru utilizarea instalațiilor electrice interioare în mod necorespunzător la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. O amendă de 5.000 de lei pentru nerealizarea verificărilor periodice asupra instalațiilor electrice interioare și utilizarea acestora în mod necorespunzător la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. La Spitalul Municipal de Urgență Roman a fost dată o amendă în cuantum de 2.500 de lei pentru utilizarea instalațiilor electrice interioare care prezintă extinderi necorespunzătoare și folosindu-se echipamente care prezintă uzură”, a declarat col. Ciprian Mitrea.

La Spitalul Municipal de Urgență Roman – corpul nou și Secția Paliative nu au autorizație, dar aici a fost întocmită documentația, a fost primit un aviz pentru funcționare și urmează să fie emisă autorizația.

Căile de evacuare ale SJU Piatra Neamț nu sunt echipate cu indicatoare standardizate și iluminat de securitate pentru evacuare, ceea ce înseamnă că traseele de evacuare nu pot să fie recunoscute cu ușurință noaptea de către persoanele care le utilizează în caz de incendiu. Instalațiile cu rol în securitatea la incendiu (hidranți interiori, detectare sau semnalizare, evacuare fum și gaze fierbinți rezultate în urma procesului de ardere, iluminat de siguranță) nu sunt în stare de funcționare la parametri necesari în cazul SJU Piatra Neamț, Spitalul de Psihiatrie Roman, Spitalul Orășenesc Bicaz, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani și Spitalul Orășenesc Târgu Neamț.

Echiparea cu instalații pentru detectare sau semnalizare a incendiilor, la construcțiile de sănătate care adăpostesc peste 100 de persoane și având paturi de spitalizare staționare, nu a fost realizată, deși, în urma evaluării riscului de incendiu, fusese stabilită obligativitatea echipării cu aceste instalații la SJU Piatra Neamț și Spitalul Municipal Roman.

În SJU Piatra Neamț în încăperile în care se impune o supraveghere a persoanelor pe timpul nopții, nu există iluminat de securitate pentru veghe.

Instalațiile electrice – risc ridicat de incendii!

Instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de firme specializate, unele circuite electrice sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de consumatori, iar o parte din tablourile electrice sunt uzate fizic și moral, siguranțele electrice utilizate fiind în mare parte nestandardizate, decalibrate sau supradimensionate la SJU Piatra Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani și Spitalul Orășenesc Târgu Neamț.

Reducerea gabaritului căilor de evacuare prin încuierea unor uși, blocarea sau îngustarea cu mobilier, amenajarea unor spații (magazii sau spații de depozitare, vestiare ori prin realizarea unor paravane din PVC cu uși glisante cu deschidere ce nu este pe balamale sau pivoți) la SJU Piatra Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman și Spitalul Orășenesc Târgu Neamț împiedică accesul în caz de incendii. La spitalul din Piatra Neamț nu există sisteme de alarmare acustică eficiente, pentru evacuarea pacienților și a personalului spitalului, pentru fiecare construcție, secție  și nivel așa cum ar fi normal.

Nu există Servicii Private pentru Situații de Urgență, conform prevederilor O.M.A.I. nr. 75/2019 la spitalele de urgență Roman și cel de Pneumoftiziologie Bisericani.

Pentru instruirea în caz de urgență, la SJU Piatra Neamț pompierii pietreni au desfășurat un exercițiu de evacuare la care au participat 100 de persoane. Pe timpul desfășurării acestor controale au fost instruiți 290 de angajați ai SJU Piatra Neamț privind modul de acțiune în cazul producerii unor situații de urgență, prima intervenție și modul de evacuare a persoanelor. Au fost realizate activități de informare preventivă la care au participat 655 persoane, în cadrul campaniilor derulate de ISU Neamț.

Aspectele negative care au reieșit din aceste controale au fost analizate cu persoanele din conducerea unităților sanitare, urmând ca aceste discuții să se concretizeze în planuri de măsuri cu termene clare.

Angela Croitoru

Articolul precedentMugur Cozmanciuc, deputat PNL: „1,77 miliarde de lei pentru compensarea creșterii prețurilor la materialele de construcții”
Articolul următorComunicat de presă. Prefectura atacă hotărârea Primăriei Piatra Neamț privind parcările
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.