0:00

Un ofiţer, 17 subofiţeri, 3 autospeciale de stins incendii, o ambulanţă SMURD şi autoscara de la Detaşamentul Piatra Neamţ au participat, marţi seara, la un exerciţiu (simulare de incendiu) la Mănăstirea Neamţ. Startul a fost dat la ora 18, iar antrenamentul militarilor s-a desfăşurat pe mai multe paliere şi cu mai mai multe scenarii, astfel încât să fie siguri că pot face faţă unei situaţii reale.

„În primă fază, comandantul detaşamentului le-a comunicat militarilor prima situaţie tactică: un incendiu care se manifesta pe 30% din acoperişul clădirii care includea clopotniţa şi o persoană surprinsă de incendiu la primul etaj”, ne-a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. „Echipa de căutare-salvare a intrat în clădire şi a salvat persoana, folosind scara de acces a obiectivului, timp în care celelalte două echipaje au acţionat pe trei direcţii pentru localizarea şi lichidarea incendiului. La predarea victimei către echipajul de paramedici, echipa de căutare-salvare este anunţată că o altă persoană este surprinsă de incendiu în clădire, la primul etaj, şi că nu se poate folosi scara de acces a mănăstirii. Pompierii au salvat persoana folosind o scară manuală”.

Exerciţiul a continuat cu anunţul că alte două persoane au rămas într-unul din balcoanele exterioare ale mănăstirii, în apropierea clopotniţei. Un alt echipaj a acţionat pentru preluarea celor două persoane şi predarea lor către paramedici. Ultima persoană care a fost salvată era la etajul superior al clopotniţei şi cei care au acţionat pentru a o coborî în siguranţă au fost pompierii-alpinişti.

Astăzi, de la ora 13, va avea loc o simulare de incendiu la Hotelul „Central”, unde se va folosi din nou autoscara pentru salvarea unei persoane surprinse de foc la etajul VII. (C. MIRCEA)

Articolul precedentAdrian Alui Gheorghe pe „Lista lui Manolescu”
Articolul următorPreoţii vor ţine predici despre hoţi