Un ofiţer, 17 subofiţeri, 3 autospeciale de stins incendii, o ambulanţă SMURD şi autoscara de la Detaşamentul Piatra Neamţ au participat, marţi seara, la un exerciţiu (simulare de incendiu) la Mănăstirea Neamţ. Startul a fost dat la ora 18, iar antrenamentul militarilor s-a desfăşurat pe mai multe paliere şi cu mai mai multe scenarii, astfel încât să fie siguri că pot face faţă unei situaţii reale.

„În primă fază, comandantul detaşamentului le-a comunicat militarilor prima situaţie tactică: un incendiu care se manifesta pe 30% din acoperişul clădirii care includea clopotniţa şi o persoană surprinsă de incendiu la primul etaj”, ne-a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. „Echipa de căutare-salvare a intrat în clădire şi a salvat persoana, folosind scara de acces a obiectivului, timp în care celelalte două echipaje au acţionat pe trei direcţii pentru localizarea şi lichidarea incendiului. La predarea victimei către echipajul de paramedici, echipa de căutare-salvare este anunţată că o altă persoană este surprinsă de incendiu în clădire, la primul etaj, şi că nu se poate folosi scara de acces a mănăstirii. Pompierii au salvat persoana folosind o scară manuală”.

Exerciţiul a continuat cu anunţul că alte două persoane au rămas într-unul din balcoanele exterioare ale mănăstirii, în apropierea clopotniţei. Un alt echipaj a acţionat pentru preluarea celor două persoane şi predarea lor către paramedici. Ultima persoană care a fost salvată era la etajul superior al clopotniţei şi cei care au acţionat pentru a o coborî în siguranţă au fost pompierii-alpinişti.

Astăzi, de la ora 13, va avea loc o simulare de incendiu la Hotelul „Central”, unde se va folosi din nou autoscara pentru salvarea unei persoane surprinse de foc la etajul VII. (C. MIRCEA)