Un scurtcircuit a nenorocit o familie din Dumbrava Roșie. Au luat foc inițial camera centralei termice (unde s-a produs scurtcircuitul), apoi o magazie de alături, un autoturism parcat în curte și acoperișul casei. Așa susțin pompierii că se prezenta situația când au ajuns ei la fața locului. Cu 3 mașini. Comparativ, la un stog de fân sau o șiră de coceni se deplasează două autospeciale pentru siguranță – una să fie ca rezerva de apă.
La Dumbrava s-au făcut două linii de stingere: una pentru a proteja casa vecină, care altfel s-ar fi aprins, și una pentru localizarea incendiului aflat în desfășurare. Pe filmulețele de la fața locului se vede agitația pompierilor, dar și o parte din intervenție. Oamenii au comentat, desigur, că nu s-a acționat din pod, că s-a dat cu apă pe garduri, în esență că se putea face mai mult pentru a salva ceva din gospodăria afectată. De altfel pare ilogic să dai cu apă pe sufitul din spatele casei, în timp ce arde podul și să nu acționezi din interior.
Căpitanul Andrei Grancea, șeful Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț, ne-a declarat că nu are ce le reproșa subordonaților, în situația dată, atât se putea face și încă o mașină sau două în plus nu ar fi schimbat cu mult lucrurile. ”Datorită intervenției casa din vecinătate a rămas în picioare”, a conchis căpitanul Grancea.
Bilanțul intervenției ”reușite” – au ars acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 300 mp, 100 mp din mansardă,o anexă de 60 mp cu bunurile din interior (drujbă, generator de curent, aparat de sudură etc), 2 mc lemne pentru foc, centrala termică, bunuri din mansardă (mașină de spălat, articole vestimentare, obiecte de mobilier etc) și autoturismul din curtea casei. Un nespecialist în domeniu, ar putea spune că un echipaj sau două în plus ar fi schimbat lucrurile, prin prisma duratei în care ar fi fost lichidat incendiul și a șanselor ca o parte din imobil să fi fost salvată. Altfel n-ar avea logică să mai fie chemate echipaje în sprijin la incendiile de amploare
C.M.