De când au început acţiunile de control prin pieţe, târguri şi centre comerciale pentru a vedea dacă sunt respectate legile privind comercializarea articolelor pirotehnice, poliţiştii nemţeni au constatat comiterea a 5 infracţiuni şi au confiscat 8 kg de obiecte pirotehnice. Însă verificările pe această linie vor continua inclusiv în luna ianuarie.

artificii 02„În această perioadă, polițiștii din cadrul Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase-IPJ Neamț, cu sprijinul celor din cadrul structurii de ordine publică continuă să acţioneze pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice”, a declarat subinspectorul Elena Bulgăîrea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Conform prevederilor Legii nr. 126/1995, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii: a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse; b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi etc.). Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie menţionat faptul că articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Poliţiştii sfătuiesc părinţii să-şi supravegheze copiii şi să nu-i lase să folosească articole pirotehnice chiar dacă este vorba despre cele „inofensive” fără a şti exact instrucţiunile, care de regulă sunt indicate pe ambalaj.

C. MIRCEA

Articolul precedentROMAN: Revelion cu gustări şi şampanie PROGRAM
Articolul următorMuzeografii, la mare căutare în Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.