Ca în fiecare an, în această perioadă, Direcția de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române coordonează acțiuni naționale de combatere a delictelor silvice. În județul Neamț s-au desfășurat 32 de acțiuni și controale în fondul forestier național şi în locuri de depozitare/comercializare a materialului lemnos, doar în ultima lună.

”Au fost controlate 14 exploatări forestiere, 11 instalații de depozitare, 24 de ocoale silvice și structuri subordonate, precum și alte 103 obiective, fiind constatate 34 infracţiuni”, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț. ”Polițiștii au constatat în flagrant 18 infracțiuni, iar 8 persoane sunt cercetate pentru delicte silvice. În urma activităților desfășurate, poliţiştii au aplicat 394 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de circa 200.000 de lei, dintre care 65 la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice”.

În total polițiștii au confiscat peste 270 metri cubi de material lemnos, în valoare de 117.700 de lei, dar și 152 de pomi de Crăciun, în valoare de 4.190 de lei, și două vehicule cu care se transporta lemn.

Ultima captură a fost făcută în seara de 16 decembrie, când agenții de la Postul de poliție Farcașa au surprins un tânăr de 27 de ani, din Borca, în timp ce încerca să fure lemn. Polițiștii au predat lemnul (5 mc) pădurarului de canton și i-au întocmit dosar penal tânărului pentru tăiere fără drept de arbori şi furt de material lemnos. (C.M.)