politie-copii-12Şeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț a dispus suplimentarea efectivelor de poliție, în ziua de 12 septembrie, pentru un început de an şcolar în siguranţă.

În acest sens, luni, 238 de poliţişti vor fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, cu ocazia începerii noului an de învăţământ.

“Cei 193 de poliţişti de ordine publică, 30 de poliţişti de la rutieră şi 15 poliţişti de la alte structuri, vor acţiona, suplimentar faţă de dispozitivul curent, în zona unităţilor de învăţământ”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

“Poliţiştii vor acţiona pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică. Echipajele de poliţie rutieră vor fi prezente, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. Reamintim că prioritățile Poliției Române sunt prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizări minorilor, combaterea abandonului sau a absenteismului școlar, eficientizarea măsurilor necesare asigurării bunei desfășurări a procesului instructiv-educativ”.

Pentru ca elevii să fie în siguranţă, poliţiştii le recomandă, în primul rând, să respecte regulile de circulaţie şi să nu alerge pe trecerile pentru pietoni, însă în acelaşi timp să fie atenţi ca traseul spre şcoală să nu treacă prin zone izolate şi, dacă n-au alte variante, cel puţin să meargă împreună cu alţi colegi.  Cei care ies de la ore seara e de preferat să nu vorbească la telefon sau să asculte muzică în căşti, ci să fie atenţi la stradă, să nu accepte compania necunoscuţilor şi să nu se implice în conflicte.

“Sunaţi la 112 dacă sunteţi în pericol sau martorul unei infracţiuni!”, recomandă poliţiştii. “La şcoală alegeţi-vă cu grijă prietenii şi evitaţi compania celor violenţi şi obraznici; păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile; solicitaţi sprijinul profesorilor atunci când sunteţi implicaţi într-o altercaţie sau sunteţi martorul unor violenţe verbale sau fizice; aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii; în timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ; semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun. Nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Spuneţi-le imediat profesorilor sau părinţilor dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel. Pe această cale, conducerea IPJ Neamț transmite, atât elevilor cât și cadrelor didactice, multă putere de muncă și reușite pe măsura efortului depus în noul an şcolar!”. (C.M.; FOTO: IGPR)