0:00

* Parchetul Roman îi cercetează pe poliţistul rutier, dar şi pe şeful Poliţiei locale

Parchetul Roman are în lucru două dosare penale, care îl au în prim-plan pe şeful Poliţiei locale, Daniel Cazacu. Lucrările au fost disjunse dintr-un alt dosar, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, care a decis să claseze cauza cu privire la „săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”, dar şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului Roman „în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ameninţare, şantaj, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, neglijenţă în serviciu, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals de către numiţii Cazacu Daniel şi Panaite Sorin, precum şi de către alte persoane”, iar în al doilea dosar pentru „abuz în serviciu şi fals intelectual de către insp. pr. de poliţie Cloşcă Iulian, respectiv complicitate la abuz în serviciu şi la fals intelectual de către numitul Cazacu Daniel”.

Dosarul „mamă” datează din vara lui 2012, când poliţistul local Ioan Salomia şi-a reclamat şefii la parchet, iar cercetările au ţinut până acum o lună, când procurorul a conchis: „Cât priveşte eventualele infracţiuni de trafic de influenţă despre care vorbeşte Salomia Ioan cu privire la angajarea soţiei lui Cazacu Daniel, Cazacu Silvia la cabinetul stomatologic şcolar al unui liceu din Roman pe postul de asistentă medicală, respectiv angajarea fiului lui Cazacu DanieCazacu Silviu, la Primăria mun. Roman pe o funcţie de funcţionar public în cadrul direcţiei economice, aceste aspecte sunt simple supoziţii ale reclamantului, nesusţinute de vreo probă obiectivă, acuzaţiile fiind în mod evident influenţate de starea de conflict existentă între Salomia Ioan şi Cazacu Daniel”.

Rămân de lămurit celelalte fapte, inclusiv sancţionarea „abuzivă” a unor poliţişti şi „acoperirea” altora, în ultima categorie înscriindu-se Daniel Branchi, prins beat pe maşina de serviciu şi „iertat” de dosar penal, deşi un om de rând nu doar că rămâne fără permis pe loc, dar primeşte şi închisoare cu executare la capătul procesului. Poliţia Neamţ n-a fost informată, încă, despre începerea cercetărilor împotriva lui Iulian Cloşcă, dar cel mai probabil în ianuarie 2015 va începe ancheta. Faptele sunt, însă, de exact acum 3 ani.

„La data de 08.12.2011, poliţistul local Branchi Daniel Vasile a executat servicicul pe autoturismul din dotare, iar în jurul orelor 17, a fost reclamat la Poliţia mun. Roman cu privire la faptul că este sub influenţa băuturilor alcoolice”, se arată în ordonanţa procurorului. „În consecinţă, pentru verificarea acestor aspecte, Cazacu Daniel a dispus ca cele două autoturisme ale Poliţiei locale să se prezinte la sediul Poliţiei mun. Roman, unde ofiţerul de poliţie Cloşcă Iulian a efectuata testarea cu aparatul etilotest a poliţistului local Branchi Daniel Vasile, rezultatul fiind 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pentru cele constatate, a fost întocmit proces verbal la Poliţia mun. Roman, menţionându-se că persoana testată Branchi Daniel Vasile, îmbrăcat în ţinută de reprezentare specifică poliţiei locale, a fost găsit în staţionare, prezentând halenă alcoolică, iar Branchi Daniel Vasile a declarat că a consumat băuturi alcoolice deoarece i-a decedat copilul la maternitate, numai pentru a avea o explicaţie plauzibilă, acest lucru nefiind adevărat”.

Ofiţerul Cloşcă nu a înregistrat dosar penal şi nici nu a menţionat în procesul verbal că Branchi a condus maşina, iar poliţistul local a declarat că şeful său nu a făcut niciun demers pe lângă poliţistul rutier să-l determine să lase totul sub tăcere.

„Eu l-am sancţionat disciplinar pe Branchi, de două ori, nu o dată, pentru că a condus băut, restul e treaba parchetului”, a declarat Daniel Cazacu, şeful Poliţiei Locale Roman.

„E vorba despre imaginea instituţiei”

Cât despre celălalt dosar, Parchetul Roman are de stabilit: „modul în care numitul Cazacu Daniel a efectuat numirea pe funcţii şi împărţirea în funcţionari publici şi personal contractual a întregului efectiv de personal al fostei Poliţii Comunitare Roman la Poliţia locală Roman; modul în care numitul Cazacu Daniel a condus Poliţia Locală în calitate de manager, în baza contractului de prestări servicii nr. 21476/02.12.2010; sancţionarea disciplinară a poliţiştilor locali Salomia Ioan şi Vasile Ciprian, respectiv sancţionarea necorespunzătoare a poliţiştilor locali Călinescu Ioan Cătălin şi Artenie Sorin Daniel; modul în care au fost întocmite foile lunare colective de prezenţă în urma cărora s-au pontat şi plătit orele de noapte pentru Cazacu Daniel şi Panaite Sorin”.

Despre toate acestea, Daniel Cazacu are nişte opinii clare: „Numirea pe funcţii s-a făcut de primărie, pentru că noi nu avem personalitate juridică. Am avut calitatea de manager timp de 4 luni, pe bază de contract, pentru că nu avea cine să conducă până la organizarea concursului. Am dat sancţiuni pentru cine a făcut prostii şi nimeni nu cred că se bucură când e sancţionat, aşa că-şi caută scuze. Eu spun că au fost pe drept şi proporţionale cu abaterea. Alţii pot fi de altă părere…Orele suplimentare nu se mai plătesc demult, ci doar se dau libere la schimb, iar eu nu mi-am luat nicio zi liberă pe ore suplimentare. De dl. Salomia, care vine la serviciu o zi şi stă acasă trei zile, trebuie să am grijă, pentru că mă obligă Codul Muncii, dar eu, ca şef, am lucrat şi de Paşte, şi de Crăciun, iar 3-4 ani nu am avut nici adjunct. Domnul acesta, care este singurul nemulţumit, ne-a blamat peste tot, ne-a reclamat pe unde a putut, a făcut tevatură cu DGA-ul şi au rămas nişte chestiuni puerile pe care le va lămuri Parchetul Roman. Trebuia să ţină cont de imaginea instituţiei. Eu, când am avut probleme în viaţă, am lăsat capul în jos şi am mers înainte, nu m-am legat de nimeni, n-am reclamat pe nimeni şi am lăsat loc de bună ziua”.

 

Cristina MIRCEA

Articolul precedentIon Creangă – 125 de ani de eternitate:
Articolul următorGaură în bugetul Galei celor mai buni sportivi din Neamț