Vineri, 3 februarie, la Biblioteca ”George Radu Melidon” din Roman s-a relansat activitatea Cenaclului ”Clepsydra”, a societății culturale cu același nume. Cenaclul a luat ființă în anul 2007, la inițiativa câtorva membri marcanți ai societății, care în prezent au devenit ”senatori clepsydrici”, cum i-a numit părintele Cornel Paiu, președintele Societății Culturale ”Clepsydra”. După o întrerupere produsă în urmă 3 ani, cenaclul și-a reluat activitatea printr-o lansare de carte mai specială. Este vorba despre volumul de poezii intitulat ”Poezia lucrurilor simple” al autorului chilian Mario Castro Navarrete.
Mario Castro Navarrete s-a născut în orașul Victoria din Republica Chile în anul 1950. În 1973, în urma unei lovituri de stat, președintele Salvador Aliende a fost înlocuit de generalul Augusto Pinochet, care a instaurat teroarea în Chile. Teroarea politică a juntei militare s-a manifestat nu doar împotriva partidelor de stânga, care au fost interzise, ci și a instituțiilor democratice. Parlamentul a fost dizolvat, s-a instituit cenzura, iar rectorii universităților au fost înlocuiți cu generali. Starea de urgență proclamată în întreaga țară instituia justiția militară. Poliția secretă a fost împuternicită să recurgă la execuții sumare. Au fost sacrificate și simbolurile spirituale: la cinci zile după lovitura militară de stat din septembrie 1973, cel mai popular cântăreț chilian, Victor Jara, a fost împușcat pe Stadionul Național. La 23 septembrie a fost omorât poetul Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel. În Chile, au căzut victime represaliilor lui Pinochet peste 3.200 de oameni, alți 35.000 au fost torturați, iar peste 200.000 au luat calea exilului. Printre ei s-a aflat și Mario Navarrete. El a ajuns, în iunie 1974, în România, unde a cerut azil politic. Azilul fiindu-i acordat, el a continuat să studieze filozofia la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Vreme de câțiva ani a activat ca bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară. Între anii 1990 și 1992 a fost lector la Catedra de limba spaniolă a universității ieșene. În perioada 1992 – 1997 a funcționat ca atașat cultural al Republicii Chile în România. A tradus opera lui Mihai Eminescu în limba spaniolă. A înființat Centrul Cultural Chilian. Opera sa poetică se găsește în antologii din Republica Moldova, Spania, Italia și Suedia.
Prezent la manifestare, primarul Lucian Micu a înmânat poetului chilian însemnele orașului, în semn de prețuire. Poetul a citit din volumul său, s-a cântat la pian, manifestarea încheindu-se cu o sesiune de autografe. (D. AILINCĂI; FOTO: Tatiana MIHAILOVICI)