pnl

Conflictul dintre Eugen Ţapu şi Dorinel Ursărescu a trecut, începând de joi seară, de la etapa în care senatorul-preşedinte aduna semnături pe o petiţie încă neexplicitată împotriva deputatului-preşedinte la decizii politice locale. Biroul politic judeţean al PNL, după cum se ştie, a decis dizolvarea Biroului organizaţiei Piatra Neamţ. Peste aşteptări, deputatul Ursărescu a organizat ieri o conferinţă de presă şi a oferit amănunte. I-au stat alături doi vicepreşedinţi de la judeţ, Vasile Pruteanu şi Iulian Luca, cel din urmă fiind desemnat interimar la Piatra Neamţ.

Ursărescu a povestit că decizia este o simplă măsură organizatorică, luată la iniţiativa a 14 membri din biroul judeţean. A fost adoptată în unanimitate de cei 17 participanţi la şedinţă, din totalul de 30 de membri aleşi plus încă doi de drept (senatorul şi deputatul). Oficial, s-a vorbit despre două pachete de motive, ambele având legătură numai cu munca de partid. Primul se referă la decepţia produsă de rezultatele obţinute la Piatra Neamţ la alegerile pentru Parlamentul European, când liberalii cu acte au fost spulberaţi de liberalul fără acte Mircea Diaconu. Imediat după aflarea scorului, unul care întuneca perspectiva câştigării primăriei în 2016, Iulian Luca a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al biroului local, ca o asumare a răspunderii, dar Eugen Ţapu s-a făcut atunci că nu pricepe aluzia. S-a menţionat abia acum, ca un reproş, implicarea conducerii liberalilor pietreni în organizarea vizitei şi lansării de carte a lui Mircea Diaconu, dar s-a trecut peste adunarea de semnături pentru candidatura independentă a acestuia. În context, Ursărescu a amintit că, la nivel naţional, există o decizie a Delegaţiei Permanente, luată după europarlamentare, care a stabilit ca preşedinţii de organizații judeţene cu rezultate proaste să nu demisioneze totuşi, având în vedere că vin alegerile pentru preşedintele României.

Al doilea pachet de motive descris porneşte de la cunoscutul patriotism local şi nemulţumirea colegilor de a fi conduşi de cineva care nu e din Piatra Neamţ. Până joi seara, deşi locuieşte în Roman, Eugen Ţapu era prezentat cu orice ocazie drept un adevărat pietrean.

Interimarul Iulian Luca a declarat că nu i-au plăcut niciodată funcţiile, dar îşi va duce misiunea până la capăt şi va organiza noi alegeri. A subliniat, ca vechi liberal ce este, că în politică a avut parte doar de două numiri, una în ianuarie 1990, pentru a organiza filiala Neamţ a PNL, şi cea de joi. Cel puţin alte două numiri – la Uniunea Liberală Brătianu şi PNL-AT – nu-i ştirbeau cu nimic trecutul liberal. În altă ordine de idei, mizează atât pe sprijinul celor nemulţumiţi de fostul preşedinte, căruia a evitat să-i pronunţe numele, cât şi al colegilor cu vechime în partid care au preferat, în timp, să se retragă într-un plan secund. A ţinut să menţioneze că a primit asigurări de susţinere din partea lui Ion Strătilă, cel mai respectat liberal nemţean la ora actuală. Preşedintele Consiliului de administraţie de la RIFIL a confirmat, în cursul după-amiezei de ieri, că va fi alături de orice acţiune ce urmăreşte unitatea şi consolidarea liberalilor, dar nu ca activist. A folosit prilejul şi pentru a da glas unei supărări: „E păcat că politica în judeţul Neamţ e condusă de domnul Arsene”.

Până la configurarea întregului birou interimar şi organizarea alegerilor, Luca aşteaptă ca, în termen de şapte zile, să intre în posesia ştampilei şi documentelor organizaţiei locale. Alături de Ursărescu, a confirmat că decizia biroului judeţean poate fi contestată perfect statutar la Curtea de Arbitraj a partidului.

Senatorul Eugen Ţapu a spus că nu face niciun comentariu. Neoficial, săptămâna viitoare ar trebui să ne aşteptăm la riposta sa. Conferinţă de presă a promis tot Ursărescu, după ce va fi oficializată echipa de conducere a Alianţei Creştin Liberale din judeţ.

Viorel COSMA

Articolul precedentPoliţişti cercetaţi pentru favorizarea infractorului Ţâţă
Articolul următor”Flocea” reîncărcat