La Piatra Neamț, ieri, 9 noiembrie, a avut loc o conferință de presă „moderată” de Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, care i-a avut de-a dreapta și de-a stânga pe primarul comunei Tașca, Alexandru Drăgan (fost președinte PDL Neamț) și pe viceprimarul Primăriei Piatra Neamț, Dragoș Chitic, în rol de susținător independent al dreptei. Dacă pentru oamenii de rând nu s-au spus lucruri mărețe, pentru partidul care se învârte în jurul proiectului Klaus Iohannis au fost invocate trei teme: unitatea dreptei la Piatra Neamț, nemulțumirea față de felul cum au fost tratați, în ziua votului, românii din diaspora și diferențele rezultatelor la alegeri între cei doi finaliști ai cursei la prezidențiale. Primarul Alexandru Drăgan a mulțumit votanților și și-a expus motivele pentru care îl susține pe Iohannis. Cele trei teme amintite au fost aboradate, cu precădere, de Cozmanciuc, care a precizat că este sigur de rezultatul pozitiv pe care îl va obține candidatul Klaus Iohannis la prezidențiale.

„Primul mesaj este acela că unitatea dreptei la Piatra Neamț funcționează. Acest lucru este foarte clar de demonstrat printr-o analiză scurtă. Clar, dreapta este câștigătoare. Al doilea mesaj, îl reprezintă voturile din diaspora. Dacă este să analizăm modul cum au fost organizate aceste alegeri, 300 de secții la peste 3 milioane de oameni, raportat la 18.000 de secții, la nivel național, este mult prea puțin. De aceea vrem să spunem un singur lucru. Guvernul României are o singură obligație, aceea de a trata corect și în mod egal toți cetățenii, indiferent de locul unde își exercită dreptul de vot. Cerem ca, pentru data de 16 noiembrie, să asigure secții de vot pentru diaspora, astfel încât procesul electoral să nu fie afectat. Trebuie să apreciem munca celor care lucrează acolo și infuzia de capital pe care o trimit spre România și trebuie să le oferim măcar această minimă șansă de a avea acces la democrație, printr-un vot”, a declarat Cozmanciuc.

Un alt lucru evidențiat de reprezentantul PNL a fost cel al diferenței voturilor dintre Ponta și Iohannis. Potrivit lui Cozmanciuc, diferența care a rezultat în favoarea lui Ponta este determinată de voturile de pe listele suplimentare și urna mobilă.

„Peste 9 milioane de români au votat, însă dacă este să analizăm diferența dintre candidatul Victor Ponta și Klaus Iohannis, care au intrat în turul doi, vom vedea că este o diferență de aproximativ 950.000 de voturi. Dacă analizăm și numărul celor care au votat pe listele suplimentare și urna mobilă o să vedem că sunt 1.200.000 de oameni. Practic, putem spune că această diferență a făcut-o traseismul, turismul, urna mobilă și nu există o legitimare care să dovedească că stânga este atât de bine poziționată”, a adăugat Cozmanciuc.

Marian TEODOROF

Articolul precedentCandidaţii, invitaţi la Cotroceni, pentru dezbatere
Articolul următorUnde se duc banii pentru autostrăzi