pietricica turism

Ploile au făcut prăpăd în judeţul Bacău, aflat marţi (24 mai) seara, sub cod roşu de ploi. Peste 300 de gospodării au fost inundate, o localitate a rămas izolată şi mai mult de 4.000 de familii nu au energie electrică. Prăpăd a fost şi în Iaşi.

BACĂU

bacau inundatii 2016 01
FOTO: Iulian Constantin Piscu Facebook

“Au fost afectate, în comuna Mănăstirea Cașin, circa 150 de gospodării. În aceeaşi localitate, au fost afectate 26 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice, neavând curent electric 2.922 de familii. Satul Curița (337 gospodării), din comuna Cașin, a fost izolat din cauza revărsării apelor și colmatării podului prin care se face accesul în localitate. În comuna Bogdăneşti, satul Bogdăneşti, sunt afectate două gospodării. În comuna Oituz, sat Marginea, au fost afectate cinci gospodării. În municipiul Oneşti, pe strada Mihai Bravu, a fost inundată o curte. În comuna Dofteana au fost afectate 27 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice, care alimentează 1.516 familii”, informează ISU Bacău.

IAŞI

iasi inundatie 2016
FOTO: Dănuţ Mihalache Facebook

Canalizarea municipiului Iaşi nu a făcut faţă cantităţii mari de ploi şi a refulat. Capacele gurilor de colectare au fost aruncate în aer din cauza presiunii create, iar în traficul rutier a fost haos timp de aproape 60 de minute. Mai multe şosele au fost complet inundate, punând răbdarea șoferilor amatori, dar şi a celor de la transportul în comun la încercare. Mai multe tramvaie au rămas blocate, iar noroiul a invadat mai toate cartierele Capitalei Moldovei.

“În data de 24.05.2016, ora 19:33, Detașamentul 2 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, str. Moldovei, pentru evacuarea apei din curtea unei gospodării, ca urmare a precipitațiilor abundente. (…) În data de 24.05.2016, ora 15:36, Detașamentul 1 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, str. Gării, pentru luarea măsurilor de securitate în cazul pericolului generat de posibilitatea desprinderii tencuielii de pe fațada unui bloc. (…) În data de 24.05.2016, ora 19,13, Detașamentul 1 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, str. Martha, pentru evacuarea apei dintr-o casă de locuit, ca urmare a precipitațiilor abundente. (…) În data de 24.05.2016, ora 20.14, Detașamentul 1 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, pentru evacuarea apei din pasajul situat în str. Canta, ca urmare a precipitațiilor abundente”, potrivit unui comunicat de presă al ISU Iaşi.

A fost, dacă putem spune aşa, un bun prilej pentru candidaţii la fotoliul de primar să vadă cu ce probleme edilitare reale se confruntă municipiul Iaşi.

COD PORTOCALIU PRELUNGIT

FOTO: INHGA
FOTO: INHGA

Din păcate, veştile proaste sunt departe de a se fi încheiat, CODUL PORTOCALIU de inundaţii fiind prelungit de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) în această dimineaţă pentru judeţele Bacău, Iaşi şi Vaslui. Fenomenele vizate sunt: scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE. Bazine afectate: Bârlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Bahlui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior.

“Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE în bazinul hidrografice: Bârlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu,  Bahlui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, judeţele Iaşi şi Vaslui. Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinele hidrografice: Crasna, Stavnic, Sacovăţ, Bahlui – bazin superior”, potrivit avertizării INHGA. (M. CONSTANTINESCU)