0:00

Pledoarie pentru publicitate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ca să vă oferim doar un exemplu din cele 5 (jurământul nu se pune) luări de cuvânt ale deputatului Elena Udrea, ne oprim la stenograma ședinței și dezbaterilor din 5 iunie 2013, după ce Curtea Constituțională a trimis la reexaminare legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate:

”Dragi colegi,

Nu puteam să nu marchez acest important moment, pentru că legea care va pune ordine în publicitatea stradală s-a realizat cu un efort extraordinar al echipei de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, la vremea aceea.

Nu numai că au fost specialişti care au lucrat îndelung la acest proiect de lege, dar au fost şi adevărate lupte care s-au dat cu firmele de publicitate stradală, pentru că interesele, ştim cu toţii, în acest domeniu sunt uriaşe.

Există şi interese politice, şi eu pun pe seama acestor interese politice faptul că această lege a fost trimisă la Curtea Constituţională pentru a se judeca pe neconstituţionalitatea ei.

Ştim cu toţii că, în timpul alegerilor, avem nevoie de panouri publicitare şi atunci lobby-ul care s-a făcut de către firmele de publicitate a avut succes anul trecut.

Speranţa mea este că suntem cu toţii conştienţi de importanţa pe care o are reglementarea publicităţii stradale. Pe lângă faptul că afectează peisajul, şi dacă ne uităm la Bucureşti constatăm că această capitală a devenit un bazar, în care cearşafurile murdare de pe clădiri fac să arate exact ca în zona de suburbii din marile capitale, cred că este şi o dovadă de responsabilitate pentru siguranţa celor care se nimeresc, câteodată, sub un panou în timpul furtunii. Şi aţi avut cazuri, zilele trecute, când au fost persoane care au fost accidentate în timpul furtunii din Bucureşti de panourile care, nefiind bine amplasate, au fost smulse.

Sper ca toţi cei care vom vota să ţinem cont şi de recomandarea Curţii Constituţionale. Singurul articol declarat neconstituţional este cel legat de termenul la care această lege trebuia să intre în vigoare. Curtea Constituţională s-a pronunţat mai târziu decât prevedea legea intrarea în vigoare, şi anume 1 ianuarie 2012.

1 ianuarie 2014 ar trebui să fie deci momentul de la care în toată ţara se face ordine în publicitatea stradală.

Şi profit de ocazie să vă rog ca şi la Legea urbanismului, o altă lege la care s-a lucrat foarte mult şi la care ne-am luptat cu interesele şi ale autorităţilor publice locale, de data aceea, dar şi ale marilor dezvoltatori imobiliari, să sperăm că şi acolo vom fi responsabili şi vom urmări interesul public, interesul comun general, şi nu interesul economic al unora care cred că pot face în ţara asta orice doresc, doar pentru că îşi permit din punct de vedere financiar.

Şi, speranţa este că, până la alegerile următoare, firmele de publicitate vor face ordine în activitatea lor, şi chiar şi noi, cei care vom avea nevoie să ne afişăm în campania electorală, o vom face în mod civilizat.

Vă mulţumesc.”

Articolul precedentPoiana Teiului: Proiect de 2,5 milioane de euro
Articolul următorEPOCA DE PIATRA NEAMȚ