0:00

* 250 de nemțeni asistați social trebuie să dea banii înapoi

  Ministerul Muncii a plătit în mod eronat ajutoare sociale, indemnizații de creștere a copilului și alte stimulente în valoare de peste 6 milioane de euro, se arată într-un raport recent întocmit la nivel național de către Curtea de Conturi. Toate cele 42 de agenții teritoriale de Plăți și Prestații Sociale sunt implicate în acest scandal, iar județul Neamț nu face excepție. Într-o adresă remisă către AJPS Neamț de către redacția ziarului nostru am cerut să aflăm care este cuantumul debitelor datorate de nemțenii asistați social în județ.

Plăți “eronate” la AJPS Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Având în vedere solicitarea dumneavoastră de a vă comunica o serie de informaţii cu privire la debitele înregistrate, în cursul anului 2013, la diversele prestaţii sociale acordate prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ, vă informăm că valoarea iniţială a acestora s-a ridicat la suma de 1.674.585 lei, din care s-au recuperat 722.920 lei, urmând ca, în cursul anului 2014, să se mai recupereze 951.665 lei. Din această sumă, debitele cu valoarea cea mai mare se înregistrează la indemnizaţia pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani, acordată în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 111/2010, privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor şi a H.G. nr. 52/2011, pentru aprobarea Normelor de aplicare a O.U.G. nr. 111/2010, cu modificările şi completările ulterioare (deşi, ca număr, această prestaţie înregistrează printre cele mai puţine debite), unde suma ce urmează a fi recuperată se ridică la 594.188 lei, urmată de alocaţia pentru susţinerea familiei, acordată în conformitate cu prevederile Legii nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul căreia suma ce urmează a fi recuperată are valoarea de 191.473 lei.

Menţionăm faptul că, raportat la celelalte judeţe din ţară, judeţul Neamţ se află la un nivel mediu în ceea ce priveşte suma ce trebuie recuperată ca urmare a debitelor constatate în urma verificărilor realizate la diversele prestaţii sociale”, se arată în răspunsul oficial remis de AJPS Neamţ la solicitarea noastră.

Decizii de imputație au primit nu mai puțin de 250 de nemțeni, după cum urmează:

–         Alocații de stat – 60 de debitori

–         Indemnizații de creștere a copilului – 53 de debitori

–         Alocații de sprijin familial (ajutoare sociale, alocații de creștere a copilului, alocații de susținere a familiei) – 137 de debitori.

Cifrele apar în acte oficiale semnate de AJPS Neamț iar debitorii figurează cu restanțe încă din luna martie a anului 2012.

 Cum au reușit asistații social să păcălească statul

 Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că plățile necuvenite au fost încasate în mai multe circumstanțe. În ce privește banii primiți cu titlu de ajutoare sociale și alocații pentru susținerea familiei, nemțenii au reușit să încaseze în continuare dreptul fără să fie prinși pentru că nu au declarat toate veniturile realizate. În ce privește indemnizația de creștere a copilului, scurgerile de fonduri s-au produs pe motivul “nesuspendării acordării drepturilor pentru persoanele care au obținut în același timp și venituri din salarii, activități independente și agricole”, se mai arată în raport. Au fost și situații în care ajutoarele sociale și alocațiile pentru susținerea familiilor s-au acordat unor persoane care dețineau depozite bancare ce depășeau suma de 3.000 de lei, deși acest lucru este interzis prin lege.

Au fost depistate și situații în care beneficiarul nu ar fi putut să înșele statul fără ajutorul unui bugetar care lucrează în interiorul agenției de prestații Sociale. Este vorba despre cei care au încasat bani necuveniți fără să facă dovada realizării de venituri supuse impozitării timp de 12 luni anterior datei nașterii copilului, deși legea spune că aceste mențiuni sunt obligatorii pentru acordarea indemnizației. Același lucru s-a întâmplat și la stimulentele de inserție. Au fost acordate plăți ilegale mai multor beneficiari care au încasat lunar aceste sume fără să fi realizat venituri impozabile pe perioada acordării acestui beneficiu de asistență socială. Și nu în ultimul rând, plățile ilegale acordate în baza indemnizației de creștere a copilului au fost încasate în alte câteva zeci de cazuri în baza unor dosare incomplete care nu conțineau acte importante care să dovedească obținerea veniturilor (adeverințe).

Toate aceste nereguli au fost descoperite de Curtea de Conturi în urma unui control ce a vizat activitatea Ministerului Muncii pe parcursul anului 2012, dar care a cuprins și prima jumătate din 2013.

 Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentTestamentul politic al lui Mihai Eminescu (XXVIII)
Articolul următorCMI Urban, baba și mitraliera