0:00

CMI Urban, baba și mitraliera, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Piața Bistrița – ”Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clienții”

Periplul prin piețele municipiului Piatra Neamț trece obligatoriu și prin Piața Precista. De departe, pare a fi cea mai profitabilă afacere ”de cartier” pentru CMI Urban, companie a cărei acționar majoritar este Consiliul Piatra Neamț. La intrare, forfotă, agitație, ceva mai mulți cumpărători comparativ cu celelalte piețe din administrarea Urban, ba chiar chiriași la standuri și tarabagii. Pare a fi câte un pic din toate, inclusiv pe linie de bodegi insalubre. Desigur, fără toalete, pe modelul deja testat în celelalte piețe, cu girul Direcției de Sănătate Publică manageriată profesionist de dr. Morenciu. Crâșmele, dincolo de potențialul afișat, au, tot cu titlu de ”must have”, anunțuri de interes public lipite dichisit în geam: ”Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela”. Pentru consumație, bănuim, că la toalete poate intra oricine.

Administratorul ”nu știu-nu cunosc”

Un dialog constructiv cu administratorul pieței, dna. Loredana Mitrea, este edificator în privința nivelului înalt de profesionalism cu care se face administrare.

Câți metri pătrați are Piața Bistrița? ”Nu știu câți metri pătrați are, trebuie să întrebați la conducerea societății, acolo există actele cadastrale.”

Câte standuri sunt în piață? ”Nu știu nici câte standuri sunt în piață, tot cei din conducere vă pot spune.”

Câți metri pătrați are un stand? ”Nu știu și nu vă pot spune câți metri pătrați are un stand”.

Care este chiria percepută? ”Și nici care este chiria, diferă pentru că nu sunt toate la fel. La tarabe prețurile sunt reduse. Acum, pentru legume-fructe se plătește 5 lei pe zi, iar pentru lactate vânzătorii plătesc doar jumătate de modul, pentru că nu au nevoie de întreaga masă. Unii plătesc chirie pe chioșcurile din piață, alții au contracte de concesiune și mai sunt cei care plătesc doar chirie pe teren”.

Am lăsat-o pe dna. administrator al pieței cu emoțiile și neliniștile sale, inexplicabile dacă ne gândim că tatăl domniei sale este încadrat la aceeași Companie Municipală de Investiții Urban, pe postul de lăcătuș mecanic pe mașina unui șef de piață. Altă piață.

”Nu ne facem griji că Urban n-ar strânge bani”

Ne-am adresat comercianților, net mai vorbăreți decât administrativul. Nu știm dacă disponibilitatea li se datorează frigului și-au vrut să se dezmorțească sau doar voiau să încerce pe noi clienți metode de merchandising, dar ne-au spus ce ne interesa.

”Plătim chirie puțin peste 500 de lei pe lună pentru 2/3, adică pentru 6 metri pătrați. Nu se merită. Lumea nu are bani, iar vânzările sunt foarte slabe. Nu avem condiții, este foarte frig, uitați-vă cum suntem îmbrăcați. Nu se merită!”, a mărturisit una dintre vânzătoarele de la standuri. Evident, a dorit să-și păstreze anonimatul, care probabil e clauză în contractul cu Urban.

”Nu avem loc în alte părți, că am pleca. Plătim chirie la metru pătrat plus utilități și nu e ușor. Mi s-a zis că, dacă nu ne convine, să găsim în altă parte, dar nu avem unde să plecăm!”, a spus o altă doamnă, care s-a recomandat Ana, din Grumăzești, și care are, probabil, alte clauze de confidențialitate, mai permisive.

”Nu se merită. Dar nu avem ce să facem. Vânzarea este foarte slabă. Taxa pe tarabă e opt lei pe zi și clienți nu sunt. Venim aici în fiecare zi ca să nu stăm acasă, să avem o activitate. Altfel nu se merită. Vara mai e cum mai e, dar iarna e crunt. Vindem aici de mult timp și, uitați, rând pe rând oamenii renunță la standuri. Nu ne facem însă griji că Urbanul nu ar strânge bani. Sunt sigur că se descurcă ei, așa puține standuri și tarabe cum sunt”, ne-au spus într-un glas doi vânzători de legume, în aceeași piață agroalimentară Bistrița.

Prosperitate sau disperare la Urban?

Politica de reînnoire a contractelor – cine nu și-a plătit datoria, nu mai încheie contract – poate fi interpretată și ca o dovadă de prosperitate pentru companie, în sensul în care CMI are destui clienți, are destui bani, așa că-și poate rezerva dreptul de a-și selecta clienții. Pe de altă parte, dacă e să judecăm la bani mărunți, standurile goale – 10 din totalul de 36 -, multe din tarabe neocupate pot spune altceva. Inginerul șef și persoana abilitată să dea relații publice despre activitatea Urban fără amenințarea desfacerii contractului de muncă, Neculai Timaru, pare mult mai în largul său când vorbește despre Piața Bistrița decât atunci când a fost solicitat să vorbească despre piețele Mărăței și Dărmănești:

”Piața Bistrița este piața cu cea mai bună activitate dintre piețele din cartier și nu sunt probleme în ceea ce privește achitarea chiriilor. O singură societate, Vadex SRL, are înregistrat un debit de 12.000 de lei, iar noi i-am acționat deja în instanță. Din 36 de spații, 26 sunt ocupate, iar chiriile sunt aceleași care se plătesc, în funcție de suprafață, cele aprobate prin hotărârea Consiliului Local Piatra Neamț, ca în toate piețele de cartier din Piatra Neamț. Restul societăților au datorii curente care, odată cu reînnoirea contractelor, vor fi achitate. Probabil că toate vor fi cu chiria la zi, pentru că altfel nu își pot prelungi contractele”.

CMI Urban, baba și mitraliera, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ajunși la finalul pelerinajului prin piețele de cartier ale Pietrei, gestionate de administratori amuțiți prin secretul de serviciu, putem desprinde câteva concluzii. Una ar fi că mai bine de jumătate din potențial (standuri și tarabe existente fizic) este nefolosit. Despre perspective de extindere a activității, nici vorbă! Un plan de viitor există, probabil, la nivel de consiliu local, dar este bine păzit. Iar cei de la Urban ar trebui să-și trimită reprezentanți legitimi la Consiliul Local ca să afle ce și cum cu el, cu planul. Frigul, mizeria, bodegile insalubre, administratori timorați sunt argumentele cu care CMI Urban poate atrage acum potențialii întreprinzători.

Valentin BĂLĂNESCU

Irina CĂLIN

Articolul precedentPlăți “eronate” la AJPS Neamț
Articolul următorExcedent bugetar aprobat în CL

1 COMENTARIU

  1. Intr-un oras EUROPEAN, avem si piete EUROPENE SAU MAI BINE …ETIOPIENE! Dar ce tot atatea secrete, se fabrica armament sau vreo bomba atomica la aceasta societate a primariei?! Acum am inteles de ce atatea secrete…..teoria relativitatii a fost descoperita la URBAN SRL!!!!

Comentariile sunt închise.