Proiectul de ordonanță de urgență care ar fi plafonat adaosul comercial la maximum 20% pentru o gamă foarte largă de produse alimentare procesate a fost amânat. Ministerul Agriculturii intenționează să creeze un comitet de monitorizare a prețurilor, conform G4Food. Proiectul de ordonanță nu a fost lansat oficial în dezbatere publică, dar G4Food a publicat o ciornă a acestei propuneri.

Decizia de amânare a venit în urma unei discuții organizate miercuri după-amiază, la sediul Ministerului Agriculturii, unde au participat reprezentanți din industria alimentară și oficiali din Ministerul Agriculturii.Plafonarea adaosurilor comerciale pentru produsele procesate a fost amântă

Ministerul Agriculturii pregătește un comitet de monitorizare a prețurilor

În locul plafonării, noul comitet de monitorizare a prețurilor, condus de secretarul de stat Aurel Simion, va analiza evoluția prețurilor până la 31 decembrie. Comitetul va include procesatori, comercianți, și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Consiliului Concurenței, instituție care deține deja platforma Monitorul Prețurilor, accesibilă publicului pentru verificarea prețurilor din magazine. În prezent, plafonarea adaosului comercial pentru 21 de categorii de produse alimentare de bază, precum făina și uleiul, rămâne activă până la sfârșitul anului.

Controverse și îngrijorări exprimate de industrie

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de această inițiativă, avertizând că plafonarea adaosurilor comerciale pentru produsele agroalimentare și inputurile agricole ar putea duce la perturbări economice și ar afecta atractivitatea sectorului agricol românesc pentru investitori.

AIPROM subliniază că intervențiile de acest tip contravin principiilor unei economii de piață libere, unde cererea și oferta sunt factori cheie în stabilirea prețurilor. Articolul 135 din Constituția României garantează libertatea comerțului și restricționează intervențiile statului în piață. Organizația avertizează că o astfel de reglementare poate afecta atractivitatea agriculturii românești pentru investitori și poate împiedica dezvoltarea unei economii bazate pe valoare adăugată.

Alexandru Andrieș

Articolul precedentDouă incendii soldate cu victime în Neamț
Articolul următorLemn confiscat și amenzi de 46.000 lei în urma controalelor silvice